Energiemarkt: Groene stroom afknijpen om de prijzen de lucht in te jagen. Bewijs.


Een “gewone” burger in Nederland schreef ons, dat het maandbedrag voor de afname van gas en elektriciteit van nu € 500 naar straks € 1500 gaat worden.

“Ik heb altijd al een extra premie betaald voor de afname van “Groene Stroom”, dus waarom moet ik meer betalen omdat de gasprijs is gestegen? Ik heb niet voor niets gekozen voor groene stroom – dus hoe groen is dat? Het antwoord was simpel en voor niemand te begrijpen: marktwerking mevrouwtje!”

Zou het kunnen dat er helemaal niks aan de hand is? De vraag stellen is het antwoord geven.

Volgende brief kwam op de redactie binnen uit het verwarde Duitsland van de energie- en voedselcrises à la de “Weimar Republiek” van een exploitant van een commercieel windmolenpark.

“Mijn maag draait zich elke dag om. Nieuws over prijzen en vooral elektriciteitsprijzen – ik kan er niet meer naar luisteren. Waarom? Omdat de politiek de kern van de zaak niet raakt. Elektriciteit is schaars en duur. Dat laatste is waar. Maar schaars? Ons windmolenpark in Fürstenau produceert bijna niets. Ook niet als er een stevige bries staat. Niet omdat de machines defect zijn. Niet omdat het net het niet aan kan. Nee. Het is omdat er wordt gegokt op de energie-beurs. Wij als windenergie-exploitanten zijn gedwongen tot de aan- en verkoop van energie via deze beurs. Door de wetgever. Nu zeggen ze dat we te veel krijgen voor onze elektriciteit. Voor de maand augustus 2022 kregen we ongeveer 46 cent voor onze productie op de beurs. Dat is iets om je voor te schamen. Dat kun je niemand vertellen. Maar we kunnen er niets aan doen. We moeten naar de beurs. Als de elektriciteit schaars zou zijn leveren we normaal gesproken op basis van vraag en aanbod die de prijzen bepaalt – toch? Nee dus.

Vandaag is het zaterdag 17 september 2022. Ons park kan ongeveer 8.000 KWh per uur produceren. Maar het is als volgt geregeld: wij leveren niets. We liggen uit de markt omdat er weer gespeculeerd wordt op de beurs. Dat zou ons toch helemaal niet moeten storen. We krijgen echter wel volledige overheidscompensatie voor de gereguleerde elektriciteit die we niet leveren. De klant betaalt. Ze krijgen te horen dat elektriciteit schaars is en dat ze moeten sparen om het te kunnen betalen. In werkelijkheid betalen zij voor de elektriciteit die NIET wordt geleverd en daardoor – nergens anders om – schaars is. Pervers. Sorry. Honderdduizenden kilowatturen zijn al maanden NIET geproduceerd in ons land. Omdat de politici dit niet op hun radar hebben. Kerncentrales wil men inschakelen omdat er een tekort aan elektriciteit is. Weer meer kolen verbranden omdat er een tekort aan elektriciteit is. Ook veel meer gas in de centrales stoppen omdat er een tekort aan elektriciteit is. En schakel tegelijkertijd de windmolenparken uit – zodat elektriciteit schaars blijft.

Beste elektriciteitsklant: u wordt in de maling genomen en wij ook. Ik wil de bakker voorzien van betaalbare elektriciteit, een hele woonwijk of een fabriek. Maar dat mag ik niet. Omdat de grote bedrijven de zaken doen, voor zichzelf en niet voor het grote publiek. En de politiek speelt het spelletje weer mee.”


Op deze manier lijkt het dus wel alsof olie, gas en kolen vooral moeten worden gestookt, de kerncentrales weer opgestart ten koste van de “groene stroom”? Omdat er een spelletje op de beurs wordt gespeeld….. Wie had dat kunnen bevroeden!

We worden niet alleen in de maling genomen, maar compleet beroofd van spaarcenten en inkomen.

En hebben we niet net de halve Noordzee met windmolenparken ingezaaid? Zo’n wonderschoon gezicht, al dat fraaie staal en polyester…..