Joint Strike Feestje


Bij Defensie moeten militairen helmen uitwisselen, omdat de voorraad op is. En de voorraad is op, omdat men door het budget heen is.

Zo zullen er nog talloze voorbeelden zijn, teveel om hier op te noemen.

Defensie kampt met een peperdure overhead in de vorm van veel mankracht achter bureaus, vaak met sterren en strepen. De buitenlandse “vredesmissies” slokken miljarden op, niemand weet wat het militaire belang van die missies is, anders dan meedoen om niets van de koek te missen, als er moet worden verdeeld. Militaire missies zijn ordinaire rooftochten en mandaten kun je beter “kaperbrieven” noemen. De miljarden vliegen er doorheen, alleen al vanwege het feit dat het een beroepsleger is. Toch is het aantal manschappen bij Defensie minder dan van de Nationale Politie. Men is blijkbaar beter voorbereid op dreigingen van binnenuit, dan militaire aanvallen van buitenaf.

In al deze ellende hebben we wel een verzetje verdiend, moet de minister van Defensie Bijleveld hebben gedacht.

De JSF Lockheed F-35 is een decennia oud hoofdpijndossier. Deze vliegende flipperkast is bij lange na niet geschikt om mee te vliegen, laat staan om oorlog mee te voeren. Dit kreng kost bijna € 1 miljard per stuk, als piloot moet je toch verdomd stevig in je cockpit zitten, wil je de gashendel opentrekken. In een “dogfight” is de kans op overleven namelijk nihil. De Russen hebben de simulatie van luchtgevechten al vergeleken met het doodknuppelen van een babyzeehondje. Gelukkig hebben wij geen vijanden, dus een beetje rondjes vliegen boven de Noordzee kan vooralsnog geen kwaad.

Toen de eerste voor de radar duidelijk herkenbare vliegende flipperkast op de vliegbasis Leeuwarden landde, barstte het feest los. Om te beginnen was hij al veel te laat, waarschijnlijk omdat de TomTom even was uitgevallen en na de landing werd het ding volgespoten met blusschuim door de voor alle zekerheid maar snel uitgerukte brandweer. De flipperkast kon direct de hangar in voor onderhoud, want zou de coating wel bestand zijn tegen blusschuim, was de vrees. Dat dit vliegende mormel straks burgerdoden bij de vleet gaat maken staat als een paal boven water.

Kosten van het feestje voor de belastingbetaler: een half miljoen Euro.

Zo kom je natuurlijk altijd geld tekort.

Je vraagt je af hoeveel feestjes er nog worden georganiseerd als Defensie met de pet rond moet voor vrijwillige bijdragen voor het goede doel.

5 gedachtes over “Joint Strike Feestje

  1. Voor extra aankoop FJ’s hebben ze schijnbaar geen goedkeuring van 2de kamer nodig, of ze zitten met open ogen te slapen?
    Maar Rutte schijnt dit belangrijker te vinden, dan de maatschappelijk-sociale onrust te koesteren?
    Zo ook moet er weer extra subsidies voor innovatieve industrie o.l.v. zogenaamde voormalige bankenredder blunderaar W Bos gegeven moeten worden, terwijl de rente peanuts is?De burger als belastingbetaler weer de klos?

    Like

  2. dat budget zit in die vliegende flipperkasten…….Wat een geweldige uitdrukking! We hebben er hartelijk om gelachen, ook omdat er aan al deze waanzin een einde komt. En dat duurt niet lang meer.

    Like

Uw bijdrage

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.