De poortwachters (1)


Zo ronkte het een paar dagen geleden bij ons naar binnen: “Witwasschandalen zijn goed voor fintech-startup van Quote 500-lid Rudolf Booker”. Het publicitaire vehikel van de met een elitaire  lepel in de bek geboren Sander Schimmelpenninck stak in het betrokken artikel met veel retteketet de loftrompet voor het nog jonge Nederlandse bedrijf Fourthline. Een onderneming die nieuwe technologie heeft ontwikkeld en in stelling heeft gebracht tegen de activiteiten van financiële wasstraatondernemers in de wereld. Naar verluidt kan Fourthline tegen een redelijke vergoeding dergelijke onverlaten preventief uitfilteren. En volgens het haast van aanbidding druipende Quoteproza stroomden de klantjes dan ook toe. Want de schrik is flink in de hamstrings geslagen na recente witwasschandalen bij banken als de Danske, de ING en (potentieel) bij de ABN/AMRO. Drijvende krachten binnen Fourthline bleken Rudolf Booker en Duco Johannes van Lanschot te zijn. Rudolf is de zoon van een redelijk bekende Amsterdamse huismelker en Duco de zoon van Joseph Jacob Jaspar van Lanschot en Machteld Renée van Vloten. Kunnen ze daar wat aan doen? Nee, maar hoe vaak maak je het mee dat een appel ver van de boom valt? Dus ook in dit geval niet. Zo melkt Rudolf (Rudolph mag ook) naast zijn activiteiten in de fintech huisjes uit door te airbnb-en in de Amsterdamse Kerkstraat. Een nieuw Rupsje Nooitgenoeg? Komen we nog op (1).

Duco’s uit een luisterrijk Brabants geslacht stammende pappa was ooit hotemetoot van befkantoor Stibbe (2) in Londen en is momenteel al heel wat jaartjes directeur van het VSB-fonds. Een goeie doelenclub die jaarlijks 26 meloen euro ter beschikking stelt voor leuke dingen voor de mensen op cultureel en maatschappelijk gebied. Was voor de tot nu toe laatste financiële crisis aanzienlijk meer, maar helaas helaas het fonds ging de duikboot in met 52 meloen zwaar aangeschoten  aandelen Fortis. Over de rest van Duco’s famielje aan vaderskant zullen we het hier verder niet hebben, maar fraai is anders (3). Overigens is het aan moeders kant ook niet helemaal huisje, boompje, beestje door de aanwezigheid van ene Frank van Vloten in de familieannalen. Een landeigenaar aan de noordkant van de Veluwe, die ruim een eeuw geleden het zogenaamde Ronde Huis liet optrekken in Nunspeet om daar ondermeer seksuële activiteiten te ontplooien met jonge heuveltjes uit den vreemde, die per trein werden aangevoerd. Gezegd moet worden dat hij dat ontplooien niet altijd in zijn uppie deed. Als de maan en/of de sterren goed stonden aan het firmament kwamen Rotterdamse havenbaronnen en de in sommige kringen als “de stier van Marken” bekend staande prins Hendrik af en toe ook ritueel meegenieten, waarbij zelfs een vleselijke offerande niet werd geschuwd. Althans, dat was het verhaal dat zeker een paar generaties lang sterk leefde bij de plaatselijke bevolking en blijkbaar in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog voldoende aanleiding vormde voor de BVD om vilthoeden op pad te sturen toen het hele verhaal een groter verspreidingsgebied dreigde te krijgen. Geen stof om lollig over te doen. Zelfs niet als cabaretier (4). Voor we ons van Duco afwenden is het misschien nuttig om nog even te vermelden dat hij voor zijn entree bij Fourthline oefenrondjes had gelopen bij McKinsey, Blendle en Stripe. Met name die laatste (Amerikaanse) onderneming hield en houdt zich bezig met het ontwikkelen en exploiteren van software ten behoeve van het betalingsverkeer.

Appel? Boom? You got it.

Goed. Stappen we over naar Rudolf. Die mag zich al een tijdje meloenair noemen. Vorig jaar nam de ING namelijk 75 procent van de aandelen over van Payvision. Een door hem in 2002 op de wereld geschopte onderneming met een eigen platform voor digitaal internationaal betalingsverkeer. Inclusief risk management. Ironisch als je bedenkt, dat nou precies in 2018 de ING door Klaas Knot voor de genitaliën werd geschopt wegens het bij de oranje leeuwenbank vigerende open deuren beleid voor wasstraatexploitanten. Know your customers is zonder twijfel het credo van Rudolf’s nieuwe vlaggenschip en we mogen aannemen dat het bij  Payvision niet anders was. Maar bij het snuffelen aan de geschiedenis van die laatste onderneming stuitten we toch op een ongelijke oxer. En gek genoeg kregen we zowel van Google als de FBI de nodige tegenwerking om over die hindernis heen te komen. Morgen meer. Stay tuned (JP). 

1 ) Rupsje Nooitgenoeg was de koosnaam voor Jan van Vlijmen. De ex-managing director van het Bouwfonds, die zeven jaar kerker voor de mik kreeg wegens oneigenlijk zakkenvullen binnen de stenenwereld.

2 ) Dit befkantoor schreef eerder deze eeuw geschiedenis bij het in juridische veiligheid brengen van kontjesconsument en Staatsgeheimschrijver Joris Demmink. 

3 ) Mocht u toch iets meer willen weten, de zoekmachine van Kleintje Muurkrant is er goed voor.

4 ) In vroeger dagen hield Duco zich nog onledig met het maken van grappen en grollen in tingeltangels en soortgelijke gelegenheden. In hoeverre hij bij Fourthline voor een komische noot zorgt ontgaat onze waarneming.           

9 gedachtes over “De poortwachters (1)

 1. Het doel van de portwachter wordt tenminste wel benadrukt ook al is het na het begane misdrijf?
  Toch in het vervolg de poort minder wijd openstellen?
  Elke keer toch een teleurstelling?
  Welke les leren we hieruit?

  Like

   • “Wilt u ook verandering?”

    Stem dan niet. Met het weggeven van uw stem geeft u totale nietsnutten als bovengenoemde flapdrollen met hun cliché’s bestaansrecht. Hoe dom kun je zijn door je mening aan flapdrollen uit te besteden.

    Like

Uw bijdrage

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.