Rutte predikt VOC


Die Rutte toch, die Wobke toch…. laten we eerst eens met de laatste beginnen. Wie kent Wobke Hoekstra nu eigenlijk niet!

Opgeleid in de Universiteit van Leiden, topfiguur van de studentenclub Minerva, via Royal Dutch Shell en McKinsey zomaar minister geworden. Niet zo plotseling, gezien zijn achtergrond, maar voor velen een verrassing. Lid van de Remonstrantse Broederschap, waar je, als je slechts twee keer per jaar naar de kerk gaat, niet minachtend wordt aangekeken door de andere broeders. Zusters spelen alleen een rol onder een mal hoedje.

Deze week ging Wobke los en liet zich eens lekker gaan:

“Nederland moet zich voorbereiden op een fase van gematigde groei, ook al zijn de economische vooruitzichten voor het komend jaar positief. Om het land klaar te maken voor een toekomst waarin ons verdienmodel op de lange termijn onder druk staat, gaan wij vanaf volgend jaar tegen lage rente miljarden euro’s lenen om te investeren in duurzame economische groei.”

Op dezelfde dag hoor je een minister-president, de baas van Wobke en secretaris van de Stadhouder, die schrijfseltjes veurleest, kribbig reageren als hem wordt gevraagd uit te leggen, dat er geen crisis zit aan te komen:

“Laten we elkaar nou geen crisis aanpraten; nee écht, hoor! We hebben geen begrotingstekort. Als een VOC drijven we handel over de hele wereld. Als Duitsland niest zijn we niet langer snipverkouden.”

Daar hebben we hem weer: de onuitroeibare Vereenigde Oost-Indische Compagnie van Verre. Opgericht in 1602 met geld van Vlaams asielzoekers (welkom: wel geld meenemen!) en welgestelde Hugenoten, Sefardische Joden (welkom, veel geld meenemen!) en Hollandse kooplieden. De eerste multinational, je kon er vrij verhandelbare aandelen in nemen. De Heeren Zeventien maakten de dienst uit, de Staten Generaal speelden als het om handel en oorlog ging alleen een legitimerende rol. Gefinancierd door de Jezuïeten in Japan en opbrengsten uit de lucratieve Opium handel konden hele gebieden worden onderworpen aan het VOC monopolie. Het peper, kruidnagel en opium monopolie. Met de Britse bezetting van de Nederlandse koloniën gedurende de Franse tijd, werden de assets veilig gesteld. Officieel is de VOC  in de Franse tijd geliquideerd, maar dat is gezichtsbedrog.

Met het installeren door de geallieerde winnaars van Napoleon namens The 3rd Crown van Frederik Willem, koning Willem I, werd op het fundament van de oude VOC een nieuwe particuliere VOC opgebouwd. De 3rd Crown is niet de Britse koning, maar de Crown Temple Bar, welke los van het Verenigd Koninkrijk staat. Dit is de situatie die nog steeds aan de orde is, vandaar dat ondanks democratische processen, rechtszaken en oorlogen, het op een mysterieuze manier altijd gaat ten nadele van de “Burger”. Burgers zijn “zij die borg staan”. Burgers worden door The Crown gezien als debiteuren die op hun land lopen.

 In 200 jaar tijd is de VOC 2.0 uitgebouwd naar wat het nu is. Een multinational conglomeraat met Shell, Billiton, NHM, Unilever, Akzo, DSM, Corus, Wendell Groep, Nassau Groep, KLM-Air France, Stork, het oranje getinte bankenconglomeraat [ABN AMRO/RABO/ING/SNS], De Nederlandsche Bank etc. Centraal in het oude familie-netwerk: u mag drie keer raden. Omdat het opium monopolie is veilig gesteld door wetgeving, voor ons verboden terrein, voor de VOC 2.0 worden er in het grijze circuit miljarden verdiend.

“Handel drijven over de hele wereld”.

De oude VOC deed dat zonder scrupules, keihard en kortzichtig. Snelle winsten, ten koste van duizenden doden.

De beide VVD-satellieten FvD en PVV komen niet verder dan “de Gouden Eeuw” en “Zwarte Piet”. We moeten onszelf weer leren waarderen en ons identificeren met de helden van weleer – tellen ze de Hufter van Hoorn ook mee?, de Bloedhond van Coevorden? – en de tradities die ons allen bijeen houden. Of je dat nu wilt of niet. We mogen niet meer zeggen: “Weg met ons”, maar “Hup Wij, Hup Wij!”  Het ontbreekt er nog maar aan, dat we God, Nederland en Oranje weer als onze nationale drie-eenheid aanbidden, op knieën met ons gezicht naar Delft. Daar waar de echte helden zijn opgestapeld in een kelder.

Je zou toch hopen dat doorgeleerde figuren met iets beters komen dan de VOC en vergane glorie. Maar ja, Leiden University, er komt werkelijk niets fatsoenlijks vandaan. Behalve dan studentikoze figuren op zoek naar een verloren achterban, op haar beurt op zoek naar een nieuwe held…. Met zo’n gelijkgeschakelde oppositie loopt ieder rampenkabinet lachend, gierend, brullend weg.

Gaat – niet – goed – komen.

3 gedachtes over “Rutte predikt VOC

 1. VOLK WORDT WAKKER
  (ma nie\wel *) heus)

  Dit is allemaal te ingewikkeld voor het volk (met alle respect hoor).
  Toch weten/beseffen vrij veel mensen (niet alle) – ik schat zo’n 75,01 % wel dat de politici oplichters zijn en dat ze geregeert worden van bovenaf. “De heren van boven” of “de hoge heren” hoor je dan.
  Maar met de instroom van al die zielige asieligzoekers kon die 75,01 % wel eens slinken tot zo’n 49,9 %!!!???

  *) kies wat u vindt gelet op uw inzicht, karakter, maatsch.
  status danwel uw huidige bui/stemming! 🙂 🙂 🙂

  Like

Uw bijdrage

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.