Eerste Kamer: ondemocratisch feodaal gedrocht


Het meest ondemocratische gedrocht wat je kunt bedenken is de zogenaamde senaat, de Eerste Kamer. De senatoren noemen zichzelf het geweten van de Nederlanders, omdat ze alle wetgeving naar believen kunnen torpederen. De argumentatie van een ongekozen gezelschap doet normaal gesproken niet eens ter zake. De samenstelling van de senaat is een reflectie van de provinciale politiek, die de landelijke politiek kan saboteren. Niemand weet nog waar dat goed voor is. Bovendien moet de “koning” ook een poot onder een wet zetten, anders gaat het feest niet door.

De Eerste Kamer werd in 1815 gevormd door de splitsing van de Staten-Generaal in twee kamers, op verzoek van de Zuidelijke Nederlanden die de adel een plaats in het parlement wilden geven. De Noordelijke Nederlanden aanvaardden dit, onder de voorwaarde dat niet alleen adel lid kon worden, maar allen die “door diensten aan den Staat bewezen, door hunne geboorte of gegoedheid onder de aanzienlijksten van de lande behoren“. Er was maar één figuur die dat kon bepalen, gezien zijn afkomst en dat was de zelfbenoemde vorst der Nederlanden Willem I, koopman-koning en zoon van de gedeserteerde stadhouder WillemV Batavus van Oranje. De Koning benoemde dus de leden van de Eerste Kamer voor het leven, de reden dat de Eerste Kamer gezien werd als het ‘bolwerk van de Kroon’. In de Zuidelijke Nederlanden werd nog harder over de Eerste Kamer geoordeeld. Daar werd het de ménagerie du roi (dierentuin van de koning) genoemd. De leden hadden geen recht van initiatief. Men kon alleen JA of NEE tegen wetsvoorstellen zeggen. Zelfs Thorbecke wilde de senaat opdoeken. 150 jaar geleden waren er al geluiden te horen, dat het “afschaffen van de Eerste Kamer alleen door de boden zal worden betreurd”. Niet goed voor je carrière, dit soort uitspraken….

De dierentuin van de koning, zou dat nog zo zijn?

Leden van de senaat worden gekozen door de Provinciale Staten. Er komt dus in feite geen kiezer aan te pas. Als u zo naïef bent om op een kandidaat-statenlid te gaan stemmen, omdat u denkt dat hij uw belangen in de provincie zal behartigen, hebt u het mis. Provincies zijn een overbodige tussenlaag en hebben in dit land met haar feodale stelsel niets in te brengen. Een provinciaal statenlid fungeert als kiesman voor de senaat. Dat maakt de senaat een ondemocratisch feodaal instituut, die wetjes van de volkvertegenwooriging goed-, dan wel afkeurt.

De rol die de Eerste Kamer nu speelt is niet meer zozeer de dierentuin van de koning, maar het cordon sanitaire voor het ongekozen staatshoofd met het IQ van een gedresseerde demente fruitvlieg. Alle partijen die de Eerste Kamer af willen schaffen houden daar gewoon, net als iedereen een zeteltje warm. Als een partij meedoet aan de provinciale statenverkiezingen, wil men invloed op de landspolitiek uitoefenen. Dat maakt de verkiezingen een misleidend en nietszeggend toneelstuk met een geheel ander doel.

En weer trapt iedereen met open ogen in de val die “verkiezingen” wordt genoemd. Onder aanvoering van de “neutrale” staatsomroep worden allerlei voorgeprakte discussies opgevoerd die bij voorkeur nergens over gaan, als het maar over het ‘klimaatgebeuren’ gaat. Er is geen nieuws, er is alleen propaganda. Iedere dissonnant wordt weggezet als “rechts-extremistische PVV’er, moslimhater en anarchist”. Ieder normaal denkend mens die een voorstel tot werkelijke verandering doet wordt toegebeten: “Dat kan toch niet, wie moet dat betalen? Zo wordt het maar een rommeltje.”

Het vermolmde feodale stelsel functioneert hier nog uitstekend bij gebrek aan een alternatief. U mag zo vaak uw stem aan een wildvreemd personage weggeven, dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Als u uw mening rechtstreeks zou kunnen geven , bijvoorbeeld door middel van een volksstemming, dan zou het politieke landschap er totaal anders uitzien en het Binnenhof leeglopen. Maar het systeem heeft de kiezer met wetgeving vakkundig uitgeschakeld, anders wordt het maar een rommeltje.

Het komt er dus kort door de bocht op neer, dat u niet eens kunt bepalen welke beesten er in ’s konings dierentuin rond mogen lopen. Betalen moet u dat circus wel degelijk, u mag er ook nog naar kijken, maar verder moet u uw mond houden. Door uw stem weg te schijten heeft u zichzelf van iedere vorm van zeggenschap afgekoppeld – niet slim. U was namelijk al talloze malen gewaarschuwd.

Iedereen die zijn “stempas” kan tonen heeft spreekrecht. Degene die dat niet kan moet zijn “belangenbehartiger” maar langs sturen, wel zo fatsoenlijk.

15 gedachtes over “Eerste Kamer: ondemocratisch feodaal gedrocht

 1. Wat een onzin. Eerste kamer is, in tegenstelling tot het Europeesch Parlement, wel volledig democratisch gekozen. Welliswaar getrap doordat de provincie hiervoor kiest.
  Een erg belangrijk orgaan om te voorkomen dat wetten zonder goed nadenken worden ingevoerd en de verkiezingen daarop weer worden doorgehaald. Je ziet steeds vaker dat wetten ingevoerd worden en dat ze roch niet voldoen aan wat beoogd was. Als de Eerste Kamer er niet was, zou dat nog erger zijn want in de tweede kamer zit helaas een hoop stemvee dat niet weet waar het over gaat. Liever dat daar dan twee keer naar gekeken wordt

  Like

  • NIET democratisch gekozen, maar indirect. Waar is dat goed voor? Uw verklaring riekt een beetje naar: “Gelukkig hebben we de foto’s nog.” Alsof ze in de 1e Kamer weten waar het over gaat. Er moet een handtekening van een ongekozen staatshoofd onder, weet u wel? Dat is hun enige rol, zorgen dat de belangen van de ongekozen elite worden behartigd, niets anders. U pleit voor feodalisme? Hmmmm….

   Like

  • Heb je uit 2 bijzonder slechte opties nog een gunstige optie te kiezen?
   Of je door de strontkar of de koets omvergereden wordt, maakt allemaal niets uit?

   Like

   • Klein voorbeeld nu met installatie van 5G en de meest nadelige uitkomst op de natuur daarvan(met name gelijk doden van alle vegetatie) doet het plotsklap goedkeuren van bomenkap in een keer goedkeuren?
    Over spionage hebben het wel maar niet over de gezondheidsaspecten voor de mens?

    Like

 2. Vanwege de vrijmetselaars die een politieke partij oprichten en in de loge vrienden zijn met hun politieke tegenstanders ga ik zeker niet meer stemmen op deze geheime metselaars zolang die niet openbaar zijn.

  Like

 3. Als de eerste kamer alles goed zou afwegen, dan zouden ze ook bijvoorbeeld ook de mening van professor Begemann serieus nemen. Maar nee hoor, de huidige eerste kamerplakkers die trouw zijn aan het standpunt van hun partij, en gaan dus niet af op hun eigen waarneming of afweging. Ze hebben niets, maar dan ook helemaal niets met de opvattingen van de bevolking. Trouwens, dat zou altijd tegen de wil van Boemelbol de laatste en gerelateerden zijn!

  Like

 4. “…. want in de tweede kamer zit helaas een hoop stemvee dat niet weet waar het over gaat.”

  Zo, daar heb je het!
  O, zogenoemde senatoren weten dat dan wel of in ieder geval beter?
  Waarom zijn de burgers dan nog steeds [werk]slaven?
  Burgers, die bijvoorbeeld belasting betalen; belastinggeld waarmee onder andere medemensen worden vermoord (en waardoor rijken nog veel rijker worden en armen nog veel armer).

  Eerste kamerleden (zogenoemde “ouderen”, senatoren) weten beter dan parleurs (leden die af en toe zitting nemen in de 2e kamer) dat moorden een extreme misdaad jegens menselijkheid en menswaardigheid is, te meer daar het massaal moorden altijd vanuit een psychopathische levenshouding plaats vindt? Waarom gaan ook senatoren dan nog steeds akkoord met deze moorden en met het belasting betalen hiervoor?

  Hans, heb je gezien hoe de Nederlandse politie tegen de “gele hesjes” in Den Haag te keer ging, een paar maanden geleden? Dat zij een man middels een zogenoemde nek klem bijna vermoord hebben! Hebben de parleurs daar problemen mee? Hebben de senatoren daar problemen mee?

  Hans, dit is slechts een van de vele voorbeelden. Wat ik maar bedoel: zowel parleurs als senatoren zitten in die 2 kamers om de burgers onder de [werkslaven]duim te houden.
  En ook al mocht iemand een universitaire opleiding gedaan hebben, zij/hij gaat nog steeds akkoord met dit ultieme mens onderdrukkende systeem!

  We moeten er van af. Niet allereerst door strijd, doch door bewustwording. Maar 1e en 2e kamer leden noch staten leden zullen hier ooit achter staan; uiteraard niet: slechts eigenbelang staat in hun vaandel.

  Vrijheid? De tegenkrachten zijn groot. Echter beslist niet onafwendbaar. Steeds meer mensen raken hiervan overtuigd, zelfs wereldwijd! De rollen gaan omgedraaid worden …. Want velen (zoals HdR) helpen danig mee aan die bewustwording, met volharding, keer op keer.

  Liked by 4 people

  • “En ook al mocht iemand een universitaire opleiding gedaan hebben, zij/hij gaat nog steeds akkoord met dit ultieme mens onderdrukkende systeem!”

   Ja & zeker Bert, en door wie worden die universitaire opleidingen betaald?

   Follow the money…..

   Like

    • Precies @Markus33333! De senatoren (wat een k… woord ook) of beter deze oude criminele lijken lachen om doden en gewonden. Pervers, sadistisme, kindermisbruik en aanverwante psychiatrische aandoeningen liggen niet op de loer NEE zijn een must om ER IN , erbij bij de club te komen,
     En dat is niet alleen hierzo, maar wereldwijd en al HEEEEEEEEEEL lang aan de gang. Eigenlijk zo oud als de wereld, althans de mensheid er is, maar de menselijkheid nog steeds niet.

     Wereldwijd moet eens het besef doorbreken dat er geen leidens, geen macht, ja geen enkel mens BOVEN jou of mij staat. Precies zoals hier bij en door H d R wordt verwoord!!!

     Liked by 3 people

 5. Senatoren? je zou haast gaan denken dat je nog in het oude romeinse rijk gevangen zit.
  In de VS hebben ze toevallig ook een senaat, zijn de romeinen nog zo ver opgerukt?

  Like

Uw bijdrage

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.