Willem van Oranje – oproerkraaier


Om te weten wanneer de basis voor de VOC-staat der Nederlanden is gelegd, moeten we soms ver terug in de tijd. Omdat we dit op school nooit hebben geleerd, is het nodig van tijd tot tijd aan bijscholing te doen. Naast de VOC-staat functioneert de Eén-partijstaat vanaf 1815 tot en met de dag van vandaag.

Om de werkelijkheid te achterhalen moeten we vaak allerlei archieven in en meestal duurt het dan niet lang, of er komt van alles boven water. De krant van Domela Nieuwenhuis “Recht voor Allen” kwam er in de 19e eeuw al mee. De geschiedvorser Allard schreef het destijds op in het weekblad “De Tijd”, uiteraard geen gereformeerd orgaan of andersoortige Oranje-Boven krant. We gaan 133 jaar terug in de tijd.

Recht voor Allen 25 augustus 1886

De gemeenste intrigant op Gods aardbodem. Egoïstisch uitschot van de allerlaagste soort. Op 8 januari 1566 adviseerde Willem de Zwijger de pijnbank te hanteren om de ketters op het pad van Rome te houden. Blijkbaar zag hij er toen nog wel brood in om een privéstaatje met een rooms-katholiek sausje in het leven te roepen. Dan had hij in ieder geval minder last van figuren als Alva c.s. met zijn Bloedraad.

Recht voor Allen 25 augustus 1886

Dus door ketters op de pijnbank te martelen wilde deze aan het Hof van Karel V opgevoede Duitse intrigant bereiken, dat ze hem als reddende engel in de armen vlogen. Een schijnheilige oorlogshitser en notoire onruststoker die zich verkneukelde bij het uitlokken van een burgeroorlog: “Nu zullen wij het begin van een fraai treurspel te zien krijgen”. Het kon hem niets verrekken, als hij maar een staatje onder zijn gezag kreeg, met een volkje van belastingbetalers. Zodat hij huurlingen kon betalen om zijn kas nog verder te spekken.

Recht voor Allen 25 augustus 1886

Een oproermaker van het laagste allooi, handelend puur uit eigenbelang, gaande over lijken, katholiek of calvinist, het maakte de “Vader des Vaderlands” echt helemaal niets uit.

Tja, de onverbreekbare banden met “Oranje” betekenen niet veel meer dan de onuitroeibare parasitaire vergiftiging van een heel volk. Nog steeds zingen de Nederlanders over het eren van koning Philips de Zesde in Madrid en dat ze van Duitschen bloed zijn, net als Willem de Huichelaar.

Als de kindertjes dit nu eens kregen te horen van de meester of juf: Willem van Oranje was een asielzoeker uit Duitsland die het zo manipuleerde dat er 80 jaar oorlog uit voortkwam. Toen hij het niet kon winnen wilde hij een verbond met de islamitische Turken sluiten. Hij zou zich nog tot de islam bekeren, als het maar iets opleverde. Om zijn troepen te betalen liet hij hele landstreken uitmoorden en plunderen door zijn soldaten en deed alsof hij er niets van wist. De huurmoordenaar Balthasar Gerards kwam uit Frankrijk speciaal naar Delft om hem de groeten van koning Philips II over te brengen. Zijn dood ging pas eeuwen later als een schok door de bevolking, toen hem “zijn laatste woorden” postuum in de mond werden gelegd….. Hij bad voor “zijn volk”, zo werd gezegd. In het Frans, logisch. Met een schot recht door zijn hart heeft hij echter niets meer kunnen zeggen, hoogstens nog wat gerocheld.

Zijn zoontjes namen het stokje over en hielden als “Kapitein-generaal” van het huurleger op kosten van de koopmanselite van Holland zo mogelijk nog erger huis in de Nederlanden. Maar gelukkig zijn we na veel vijven en zessen, godsdienstoorlogjes, enkele staatsgrepen, talrijke oorlogen tegen katholieke coalities en een uiteindelijk failliete Republiek der Verenigde Nederlanden sinds 1702 van de Oranjes af. Wat we toen voor moois kregen? Daar vertelt meester of juf de volgende les het fijne van. Ondertussen kunnen de kinderen zich verdiepen in de “Vader des Vaderlands”, de “grootste Nederlander aller tijden”, de “Wilhelmina, verzetsvrouwe van zijn tijd”, door een boekwerkje over zijn vuile handen te lezen. Hopelijk is het niet al te moeilijk voor hedendaagse studentjes in de dop…..

https://www.knawonderwijsprijs.nl/bestandenafbeeldingen/2011/de-vuile-handen-van-willem-van-oranje

7 gedachtes over “Willem van Oranje – oproerkraaier

 1. Uiteindelijk moeten de meeste burgers toch meer voor het model van de Nederlandse republiek hebben gekozen alleen al wat de geschiedenis ons daarover geleerd heeft?

  Like

 2. Wat er nu zit zijn geen oranjes maar vuilnisbakkenras afstammelingen. Door ontrouw ontstaan en groot geworden door fraude en bedrog. Maar ondanks dat ze geen enkele bloedband met W. van Oranje en zijn nazaten hebben zijn er wel overeenkomsten, hun nimmer aflatende wens om ‘het volk’ te verraden en voor te liegen over hun werkelijke bedoelingen. In ons geval is ‘Bilderberg’ het sleutelwoord. Erger kunnen we het niet maken!

  Liked by 2 people

 3. sta straks maar weer klaar met je vlaggetje.. oranje, of roodwitblauw..
  voorlopig zitten veel mensen door rutte en companen in de kou..
  zal hem een worst wezen.. die krijgt hij toch welke avond toegestopt..
  wanneer zien we allemaal nu eens dat we gemodelleerd worden gefopt!
  niks geen duits bloed, maar mijn eigen bloed en dat is rood, als een kroot
  niks geen koning van his spanje, weg met al die nepfranje!

  moest er even uit, walg er van ..

  maar toch fijn weekend allen hier

  Like

 4. Heerlijk, als nep koningschap voorgoed afgeschaft is!!
  Het is allemaal flauwekul met de poppenkast koningschap! Waarom krijgen Alex en de rest de beste, luxe leven… hij is maar een gewone mens zoals Nederlanders!
  Alex heeft de hebzucht zelf!
  Hij is geen spirituele mens.
  De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht! Door Gandhi!
  Eigenlijk mag niemand steenrijk zijn op aarde!!
  Jammer, dat mensen nog steeds onnozel zijn…….

  Like

 5. Pingback: Willem de Zwijger als standbeeld in Dordrecht ontmaskerd | HERSTEL DE REPUBLIEK

Uw bijdrage

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.