Recht voor Allen – weg met Oranje!


De protestants-christelijke dichter des vaderlands uit vroegere tijden Nicolaas Beets schreef in 1897 een gedichtje ter gelegenheid van de 17e verjaardag van Paulien de Ranitz, alias Wilhelmina.

Wij adviseren met klem bij het lezen ervan een forse teil bij de hand te houden, alvorens met deze zware taak aan te vangen. Om al wat in de stemming te komen plaatsen wij hieronder een portret van de 17-jarige prinses.

Bij de beeltenis der zeventienjarige koningin.

 Lief voorwerp van Gods zegen, Zoo rijk door Hem bedeeld, Hoe juicht uw volk u tegen, Op d’ aanblik van uw beeld! Het oog verraadt de ontroering In d’ ongeschreiden traan, Het hart, de geestvervoering, Door heviger te slaan.   

Bekoorlijke en volschoone, Te schooner door uw deugd! Verhoogt de koningskrone Den luister van uw jeugd: Háar siert uw vorstlijk wezen, Dat eigen glansen spreidt, Waarin wij reinheid lezen En zachte majesteit.   

Wie, als gij zult regeeren, Die U den eed van trouw Niet stil of luide zweren En heilig houden zou? Wie, waar uw vlag moog zweven, Uw vaandel staan geplant, Niet klaar staan met zijn leven Voor U en ’t Vaderland?  

 Haast grijpt uw hand de toomen, De toomen van ’t bewind; Dan is de dag gekomen, Oranje! van uw Kind; De jonge mannen scharen Zich juichende om haar troon, De grijze ontkent zijn jaren En stelt den jubeltoon.  

Overleefd? Gefeliciteerd, u heeft karakter. Karakter dat volgens het blad “Recht voor Allen” met een lantarentje gezocht moest worden, ook meer dan honderd jaar geleden al. Want commentaar op zoveel giftige oranje smurrie in 4 coupletten kon natuurlijk niet uitblijven, doch het moest omzichtig op papier worden gezet. De krant en haar hoofdredacteur waren eerder ook al aangepakt wegens majesteitsschennis. Hoe dat kan snapt niemand, want ook toen al waren leden van het “koninklijk huis” onschendbaar bij grondwet geregeld. Hier het artikel in de krant van 1 oktober 1897:

Arme dwaas, beterschap! Figuren als “professor” Nicolaas Beets waren echter niet te genezen en stierven aan de voortwoekerende terminale epidemie: de oranje-koorts.

Zijn boek “Camera Obscura” was verplichte kost op scholen met of zonder de bijbel. Als je eerst het gedichtje leest, vervolgens het genadeloze afbranden van deze schijnheilige dominee door “JAN HOLLAND”, dan leest dat boekwerkje toch anders – als je er toch nog aan zou willen beginnen.

7 gedachtes over “Recht voor Allen – weg met Oranje!

 1. Pingback: Recht voor Allen – weg met Oranje! | HERSTEL DE REPUBLIEK | malthablog's Blog

  • Ze kunnen beter omschakelen naar oranje hesjes, daar scoor je in deze opium kolonie mee.

   Het tegen offensief?
   Een bezoekje door “koning en koningin” aan een voedselbankje ergens in de buurt.

   Resultaat?
   Iedereen onder de kerstboom liedjes zingen en blij zijn met wat we hebben.

   Als er geen republikeinse volksbeweging op gang komt verandert er niets.

   Like

 2. Toen de Willemien l5 jaar werd, kreeg ze een aubade van een of ander muziekgezelschap en er stonden vele hovelingen en vlaggetjeszwaaiers omheen. De l5-jarige vroeg toen aan moeder Emma: “zijn al deze menschen van mij?”

  Dit is waar gebeurd.

  Like

  • Net zoals de burger’vader’ van het Franse gehucht waar ik mijn levenstijd uitzit denkt dat alles hier van hem is, brain damage, Roger Waters schreef er ooit een liedje over, the Dark side of the moon…

   Onderussen denken ze in La France dat er in Parijs een Republikeinse volksbeweging op gang is gekomen getooid in gele hesjes…..

   Men is hier het spoor net zo goed bijster als in het moeras aan de Noordzee.

   NG

   Like

Uw bijdrage

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.