Politiek: hoe de (angst)hazen lopen


We hebben twee raadsels voor u.

Wat is de overeenkomst tussen Ferdinand Domela Nieuwenhuis en Thierry Baudet?

Wat is de overeenkomst tussen Hans van Mierlo en Pim Fortuyn?

Natuurlijk, Domela Nieuwenhuis en Baudet met elkaar vergelijken slaat als een tang op Dirk. Voorlopig kan Baudet nog niet tippen aan het charisma van Domela, ook niet mét sik. De uitspraak van Domela over de 4 K’s hebben we Baudet nog niet horen zeggen. Je moet maar durven: tegen de kerk, tegen de kazerne, tegen het kapitaal en tegen de koning. Dat werd de straatarme veenwerkers in Friesland voorgehouden. Tegenwoordig is men niet met losers en paupers bezig, die zijn er niet, het gaat toch goed met Nederland? Iedereen die wel verpaupert in dit paradijs heeft het aan zichzelf te wijten. Domela werd wegens majesteitsschennis een jaar opgesloten. Zijn tijdgenoot Multatuli vond hem geen groot volksleider. Grote volksleiders laten zich niet opsluiten, om zakjes te plakken volgens hem. Pieter Jelles Troelstra nam de beweging over en bracht rust in de tent. Domela stapte uit de politiek en werd anarchist en schakelde daarmee zichzelf uit.

Hans van Mierlo en Pim Fortuyn, lukt dat dan beter? Enigszins, maar zeker ook niet helemaal. Van Mierlo is als jonge hond keurig ingebed in het systeem en heeft het zelfs tot minister weten te schoppen. Echte leiders worden geen minister. Fortuyn heeft natuurlijk nooit de kans gekregen. In tegenstelling tot Van Mierlo werd het voor de gevestigde macht veel te link. Zijn doodvonnis heeft hij getekend door te zeggen dat “een koningin moet stimuleren, aanmoedigen en koffie serveren, daar moet het vooral bij blijven”. Iets in die geest dan. Kabinetsformatie? Te belachelijk voor woorden dat een ongekozen dochter van een SS’er daar iets mee heeft te maken. Zijn beweging werd te groot, dus er werd een eind aan gemaakt.

Twee van deze figuren brachten volksmassa’s op de been. Domela en Fortuyn. De derde, Van Mierlo was een kind van zijn tijd en is onder controle gehouden. Van Baudet weten we niets, we gaan het zien.

De overeenkomst?

Domela Nieuwenhuis en Pieter Jelles Troelstra.

Hans van Mierlo en Henk Zeevalking.

Pim Fortuyn en Mat Herben.

Thierry Baudet en Theo Hiddema.

Revolutionairen krijgen altijd een waakhond naast zich en in deze 4 gevallen is dat een vrijmetselaar. Als ze te veel macht dreigen te krijgen, worden ze uitgeschakeld. Dat kan door de kogel, door een tegenbeweging, door omkoperij en door vliegen af te vangen.

Daarom maken ze niets klaar.

Alleen Domela had gelijk: stap er uit en word anarchist. Meedoen met het systeem is hetzelfde als het in stand houden ervan. Een zinloze bezigheid. Radicale republikeinen zijn uit hetzelfde hout gesneden. Om te beginnen alle verkiezingen boycotten, wegens de onwettigheid ervan. Politici zijn bij nader inzien het uitschot van de maatschappij. Politiek uitschot, wat zichzelf krampachtig in stand houdt door zich te laten beschermen door de heersende macht. Schijterige angsthazen zijn het, stuk voor stuk, mits ze geen kwaad kunnen en zich op den duur zelf wel afkoppelen. Een schandaaltje, ongelukje, carrièresprongetje. Anarchist worden ze echt niet.

Verkiezingen en stemrecht?

Welk nadenkend mens gaat nu bij zijn volle verstand zijn mening aan het uitschot van de maatschappij uitbesteden?

12 gedachtes over “Politiek: hoe de (angst)hazen lopen

 1. We hoeven ons hoofd niet meer te breken. Dit artikel geeft het perfecte antwoord op de vergelijkingen,aan ons voorgelegd. We hoeven er niets meer aan toe te voegen.

  Inderdaad, alleen Domela had de waarheid en bracht die in praktijk. Helaas kun je alleen maar beperkt anarchist zijn, anders beland je onder een brug. Of je krijgt de kogel.Is het nou toeval dat ik gisteren zo maar ergens op internet weer de hele geschiedenis rondom Fortuyn van a tot z onder ogen kreeg. Moord namens de Kroon.

  Baudet heeft nog geen woord gewijd aan de armen van Nederland. En ook heeft hij zich niet uitgesproken over de keuninklijke verkwistingen etc. en het absurde instituut van erfelijke opvolging en gegoochel met bastaarden en SS-ers

  Maar het is heel mooi weer.Dit artikel heeft me toch weer moed gegeven.Ik ga naar buiten en kom vast wel iemand tegen,waar ik het terloops even ter sprake kan brengen.

  En vanavond is er Lubach.

  Like

  • Interessant, geeft Baudet hier nu zelf toe dat het goedgelovige stemvee hem voor Jan Lul de 2e kamer ingestemd heeft? Doet mij denken aan Agnes Jongerius, die tijdens de betoging op het Stadhuisplein in Rotterdam tegen de verhoging van de a.o.w. leeftijd verkondigde dat het toch een verloren strijd was. Er was geen politiek draagvlak om de a.o.w. op 65 te handhaven. Uiteindelijk is zij rijkelijk beloond voor haar verraad aan de werkende klasse. Vanaf het moment dat Baudet terug kwam van zijn (juiste) beslissing om van FVD geen politieke partij te maken, vermoede ik al een valse profeet en net als Wilders gecontroleerde oppositie. Zoals Administrator ook al een keer iets van die strekking schreef, hoed u voor politici en in het bijzonder zij die het volk naar de smoel praten.

   Like

   • Baudet is open en direct. Geef hem jullie stem en je zult zien dat je vele malen meer te besteden krijgt. Te beginnen met afschaffen van de hysterie rondom het klimaat. Nieuwe melkkoe gevonden en wij brave burgers liggen er weer krom voor. De politieke elite zal er totaal niets van voelen zoals gewoonlijk.

    Like

 2. De aanwezige machten hebben het nog goed voor elkaar alles wordt onder de mom van trouw aan de macht rustig gehouden, totdat……..?
  Kijk maar naar opkomst denhaag tegen aandelen belasting!

  Like

 3. “Welk nadenkend mens gaat nu bij zijn volle verstand zijn mening aan het uitschot van de maatschappij uitbesteden?”

  Ai, nu wordt de lat wel erg hoog gelegd, in één zin;

  -nadenkend
  -mens
  -volle verstand

  Ik dien helaas te bekennen dat ik er maar erg weinig ken die aan deze criteria gehoor geven én er ook nog eens naar handelen.
  Uitschot genoeg, dat wel en dan vooral on de politie-k

  NG

  Like

 4. Belangenverstrengeling

  Basale eis aan bestuurders van een land, provincie, stad of dorp:

  Executieve functies als raakvlak
  Bestuurders die lijden aan belangenverstrengeling hebben per definitie problemen met executieve functies.

  Executieve functies:
  1- De cognitieve processen die verantwoordelijk zijn voor het
  plannen, controleren, coördineren en reguleren van
  gedachtes en gedragingen bij het volvoeren van complexe
  taken.
  2- Het geheel van cognitieve processen dat nodig is om doel
  – en toekomstgericht gedrag op een succesvolle manier
  uit te kunnen voeren.

  Het is duidelijk dat onze regering niet voldoet aan deze eis:
  dit is het gevolg van het toelaten van grote aantallen maçonnieke elementen in ons bestuur (belangenverstrengeling) waardoor executieve functies mankeren.

  Conclusie:
  Bestuurders moeten alle mogelijke belangenverstrengeling openbaar opbiechten, mogen geen vrijmetselaar of iets dergelijks zijn. Het liegen en bedriegen zal daardoor substantieel verminderen.

  Aanbeveling: alle personen die een politieke functie gaan vervullen worden vooraf gescreend op hun executieve vaardigheden en mogelijke belangenverstrengeling.

  Like

Uw bijdrage

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.