Een lesje echte geschiedenis


Toen op 13 september 1787 Pruisische troepen de Republiek der Nederlanden binnen vielen, was het gedaan met de relatieve onafhankelijkheid, die 140 jaar had geduurd.

De Vrede van Münster, gesloten op 15 mei 1648 was een succes voor de Nederlanden als het om de handelspolitiek ging, maar diplomatiek had het weinig om het lijf.Door eenzijdig het met Frankrijk aangegane verbond te omzeilen, was in feite het lot van de Republiek al bezegeld voordat ze goed en wel al was begonnen. De eerste poging om het verloren terrein terug te winnen was in 1672. Onder leiding van Frankrijk werd er een geheim verbond gesloten met Engeland, en de bisdommen Münster en Keulen. Men wilde de Republiek in de pan hakken. Holland zou een rompstaat worden, bezuiden de rivieren zou door Frankrijk worden ingelijfd, het Bisdom Utrecht onder Rome ressorteren en de rest van de provinciën verdeeld onder de Duitse bisdommen. Hoogstwaarschijnlijk zou vervolgens de Nederduits-Gereformeerde kerk in de Nederlanden worden verboden en het rooms-katholicisme als staatsgodsdienst worden hersteld. Het plan ging niet door en de Republiek hield voorlopig stand.

De familie van staatsgrepen en politieke moorden – Van Oranje –  stortte vervolgens de Republiek nog verder in het verderf door de Engelse troon te bezetten. Het financiële machtscentrum werd vanuit Amsterdam verkast naar London. Omdat er vele oorlogen moesten worden gevoerd om de Engelse machtspositie te behouden, werd de Republiek leeggeroofd.  Toen de koning-stadhouder in 1702 overleed, hebben velen gedacht van deze figuren af te zijn. Het Tweede Stadhouderloze tijdperk kon beginnen, want er waren 5 Duitse prinsjes van Oranje die om de titel vochten. De koning van Pruisen was bijvoorbeeld ook een “prins van Oranje”.

Pas toen in 1747 de door orangisten opgeklopte nationale paniek weer eens uitbrak vanwege de opmars van de legers van Lodewijk XV, werd Willem IV benoemd tot legeraanvoerder en erfstadhouder. Zo kwam aan het 45-jarige Tweede Stadhouderloze tijdperk een eind. De man stierf 4 jaar later en zijn zoontje Willem Batavus werd stadhouder in zijn plaats. Zijn moeder nam de honneurs waar tot hij meerderjarig was. Met de opkomst van de patriotten, al of niet geïnfiltreerd via de vrijmetselarij door papisten, taande zijn macht. In 1787 was het afgelopen met de Republiek door een Anglo-orangistische kongsi, onder leiding van Dirk Hogendorp. Patriotse kopstukken vluchtten naar Frankrijk, om in 1795 onder dekking van het Franse Revolutionaire leger terug te keren. Willem V vluchtte naar Engeland en deed definitief afstand van zijn stadhouderschap, nadat hij de koloniën en de vloot aan de Britten had verkwanseld.

Met de instelling van de Bataafse Republiek werd het lot van de calvinistische Republiek bezegeld. Er was weer vrijheid van godsdienst, hetgeen betekende dat de rooms-katholieke staatsdoctrine weer vrij spel kreeg.

Toen Napoleon in 1815 definitief van het Europese toneel verdween, werden de Nederlanden een Britse satellietstaat, werd een monarchie/olichargie onder de door “Victorious London” tijdens het Weense Congres geïnstalleerde zetbaas Frederik Willem, die al bij Napoleon bedelde om een leuke functie. Deze koopman-koning heeft ten koste van de belastingbetaler zijn zakken gevuld op ongekend brutale wijze. Opium handel en valsemunterij waren zijn hoofdactiviteiten, bijgestaan door een koopmanselite. Van enig significant wapenfeit is na de Slag bij Doggersbank nooit meer sprake geweest; dat is ook niet nodig gebleken voor het wingewest Nederland. Het afbranden van kampongs, uitmoorden van inlanders, neermaaien van ongewapende terugtrekkende eigen soldaten, naoorlogs bombarderen van bedoeïenen, het zijn geen significante wapenfeiten.

Sinds 1787 is Nederland speelbal van de mogendheden, tot de dag van vandaag.

De geschiedenis van de Nederlanden in een notendop:

– 1568   Onderdeel Heilige Roomse Rijk

1568 – 1648    De Opstand

1648 – 1787    Republiek der Verenigde Nederlanden

1787 – 1815    Pruisisch / Franse bezettingsperiode

1815 – 1940    Satellietstaat van The Crown

1940 – 1945   Onderdeel Nazi-Duitsland

1945 –             Satellietstaat van The Crown

 

De Europese Unie is niet veel anders dan de voortzetting van de bezetting door Nazi-Duitsland, georganiseerd door de geallieerde overwinnaars (OSS/CIA) met de zegen van het Vaticaan (lees: de stokoude paapse bloedlijnelite). Een door zichzelf uitverkoren nutteloze elite die eeuwigdurend rotzooi schopt om het zelf voor te blijven.

Niets is wat het lijkt. Democratie is een wassen neus en zeggenschap door de burger is fake. Nederlanders laten zich nu eenmaal graag piepelen en zijn gemakkelijk te manipuleren als ze mee mogen doen met de grote jongens op het wereldtoneel. De belastingbetaler gaat overal in mee, het interesseert hem hoegenaamd niets wat er met zijn afdrachten gebeurt.

Zo nu en dan hebben we een lesje echte geschiedenis nodig om te begrijpen waarom hier straks JSF doodskisten rondvliegen en waarom de dividendbelasting moet worden afgeschaft. Waarom sommige moordzaken onopgelost blijven en waarom onderste stenen nimmer boven worden gehaald.

Zo nu en dan hebben we een lesje echte geschiedenis nodig om te beseffen hoe de hazen lopen en wie er aan de touwtjes trekt. Dat zijn niet de Nederlanders, burgers, noch politici.

Want als je een lesje echte geschiedenis geeft, moet je je wel hebben verdiept in het verleden en de geloofskwab volledig neutraliseren. Onderscheid maken tussen informatie en propaganda, tussen sprookjes en onderzoek.

Zo nu een dan hebben we een lesje geschiedenis nodig om in ieder geval onze kinderen voor te houden dat alles anders is en niets is wat het lijkt. Dat ze niets moeten geloven en alles moeten verifiëren.

Als democratie zou werken, was het allang verboden.

And yes: we can handle the truth – the damned lies we cannot….

 

11 gedachtes over “Een lesje echte geschiedenis

 1. Om dit land een schijn van democratie te geven, noemen ze het ‘Parlementaire Democratie’. Dat zou de oplossing zijn voor echte democratie ware het niet dat die eeuwige (zéér kleine) elite dat parlement voor 100% bestuurd en daarmee de kiezer volledig monddood maakt. En dat is wat Administrator ooit noemde “je stem weg schijten door te gaan stemmen”. Die wijze les volg ik nog steeds en daarom is voor mij stemmen a waste of time. Eerst radicale veranderingen!

  Liked by 1 persoon

  • Laatst werd ik voor “Radikaal” uitgemaakt, nadat ik héél voorzichtig iets mompelde over het Nederlands-misplaatste oranje boven gevoel.
   Ze kijken je eerst aan of je niet op het punt staat spontaan het loodje te leggen en vervolgens begint men te schelden en anderen voor onheil te waarschuwen.
   Ja, dan ben ik maar RADICAAL.
   Ik ben een aanhanger van het RADICALISME.
   Ik voel mij een RADICAAL REPUBLIKEIN.

   Eindelijk!
   Ik hoor nu óók ergens bij….

   Liked by 1 persoon

 2. Ja, iedereen mot zo nodig ergens bij-horen, met als gevolg dat ze de stem van hun eigen hart niet meer horen.

  Erg radicaal zijn is dus ookal weer niet meer OK, gewoon zeker zijn van jeZelf en daarvoor gaan.
  Motten we niet hebben, da’s lastig, vooral voor diegenen die de koppen in het stand steken en dan verbaasd zijn van achteren genomen te worden.

  Kwee nie of ik een repu ben, ik wens gewoon in een rechtvaardigere wereld te leven.
  Velen blijkbaar niet, hence the trouble,

  NG

  Like

  • Toch voel ik mij nog steeds republikein, maar dan wel van een VOLKSREPUBLIEK.
   Dat gedoe met presidenten en parlementen is achterhaald.
   Nu blijk ik ook nog van de RADICALE stroming te zijn. En dat alleen maar omdat je vindt dat iedereen recht op zelfbeschikking heeft.
   Behalve uiteraard de zogenaamde “oranjes” met aanhangsels, die betalen geen belasting, dus die moeten hun waffel houden.

   Like

 3. Na de “algemene beschouwingen” bleven bij mij de Varkens van Baudet het meest bij. Ik snelde naar de boekenkast en haalde het veelgelezen exemlaar tevoorschijn. De 12e druk van l983 met tekeningen van Peter Vos. Vooral de dood van Bokser, het oude integere paard ,greep mij het meest aan. Ik zou voor een herinrichting van de Staat der Nederlanden tot een Republiek met gelijke rechten en plichten voor ieder en een rechtvaardige verdeling van grond en bezit voor iedereen ,heel veel over hebben.Zelfs een huis op een lapje grond (ter grootte van een postzegel).Maar dan, wie krijgt toch steeds weer meer te zeggen,welke gluiperd probeert er beter van te worden in plaats van het belang van Allen in gedachten te houden. Waren alle mensen wijs, de wereld was een paradijs.

  Helaas, er zullen altijd personen zijn die overeenkomen met de varkens uit Orwells profetisch boekwerkje.

  ps Het is eigenlijk hartverscheurend dat zulke lieve dieren als varkens model moeten staan voor hebzucht,list en bedrog.

  Like

  • De grond is Nationaal Bezit. Van iedereen dus van niemand. Schoonmaken en schoon houden is het motto. Om er een huis op te bouwen kun je een lening aangaan om de stenen te betalen. Geen rente, wel 100% terug betalen in maximaal 30 jaar (je werkzame leven).
   Ik ben dus inderdaad tegen rente aftrek. Dat kunnen mooi oplossen in een win-win situatie.
   1) Rente bestaat niet meer, dus dan is er weinig af te trekken;
   2)Belasting is afgeschaft, dus waar moet je het vanaf trekken…..
   Het wordt allemaal ingewikkeld gemaakt ten faveure van de elite die de rente wil vangen, de belasting wil vangen en die zelf belasting willen afwentelen op hen, die er geen bal van snappen. Zo werkt dat.

   Like

Uw bijdrage

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.