Republikein zijn in Nederland: een nachtmerrie


Door: Attie – 5 mei 2018

Het valt niet mee om in deze dagen als republikein in Nederland te moeten leven. Ik denk dat het zelfs schadelijk is voor je gezondheid. Er worden ladingen leugens, onzin, toneelstukken en ongein over mensen uitgestort. Ook over die mensen die zich altijd in geschiedenis hebben verdiept, niet de sprookjes op school voor waar aannamen, over mensenkennis beschikken, logisch kunnen redeneren en vooral lezen en lezen. En dan koop je toch weer het boek van historicus Gerard Aalders en probeer je toch weer een kennis of een familielid te interesseren in de bizarre vlucht van de Willemien. En blijf je lang op om de documentaire te zien, die de EO om middernacht (want kan kennelijk het evangelisch daglicht niet verdragen) uitzendt. Deze docu ging nu eens over de interessante vraag: “Was je als jood beter af in België dan in Nederland?” –  en dit vooral naar aanleiding van de invloed al of niet van de koningshuizen.

Als kind brak ik me hierover al het hoofd. We moesten Leopold verguizen, want dat was wel zo’n goorling en hij bleef in België, hij vluchtte niet. En de Willemien, oh die zat al op de boot toen de arme Nederlanders nog massaal sneuvelden op de Grebbeberg. In mijn kinderverstand had ik steeds het idee: “….maar die Willemien was toch juist een lafaard?” En achteraf kreeg de Belgische koningin in oorlogstijd later een onderscheiding, want zij was wel het enige staatshoofd dat met Hitler aan het bakkeleien was om joodse kinderen in veiligheid te brengen. En dat lukte haar ook nog.

Kortom, de geschiedenis zoals die ons wordt opgedrongen klopt dan ook helemaal niet. De documentaire gaf, typisch EO, niet echt helderheid. En Hans Knoop, de journalist, kreeg op zijn dringende vraag : “Waar was de jood beter af” geen antwoord. De historicus uit Engeland had er, zo leek het, wel plezier in om de Willemien te verdedigen. Misschien voelde hij zich aangetrokken tot het pro Duitse keuningshuis, want de Britten zijn erg antisemitisch en ook altijd gebleven. Hetzelfde zag je in Ierland, die waren pro Duits omdat dat vijanden van de Engelsen waren.

Maar procentueel zijn er veel meer joden uit Nederland gedeporteerd dan uit België en merkwaardig genoeg ook nog dankzij het verzet van een katholieke bisschop uit Wallonië bleven veel joden gespaard.

Nu was er de afgelopen weken ook nog het rapport van René Zwaap die met het republikeins genootschap twee jaar een grondig onderzoek heeft gedaan naar de werkelijke kosten keuninklijk huis. Het verging Zwaap al net als Aalders. In de reguliere media die allemaal in de oranjepas lopen werden zij koeltjes behandeld, eventjes in het nieuws, terwijl wij keer op keer de tv moeten uitschakelen als de BlauwBloedcampagne weer de ether vervuilt. De onderdanen slikken echter alles voor zoete oranjekoek en gaan vervolgens met hun zolderinventaris op straat zitten.

“Wat zijn we vrij en wat hebben we een lol”.

Eén regel trof me ook in de artikelen van Herstel de Republiek en dat is, dat collega-republikeinen niet één front vormen maar elkaar gaan afkatten of negeren. En dat is zo stom!

Sicco Mansholt heeft me ooit zelf verteld (1971) dat hij Biesheuvel het volgende heeft gezegd: “Barend, je moet de gristelijke partijen op een hoop gooien.” Biesheuvel ging inderdaad die raad opvolgen en daaruit ontstond later het CDA, een machtsfactor in de politiek. In de tijd van de vredesbeweging toen we massaal aan hollanditis leden, gebeurde hetzelfde. Wat nog nooit was gebeurd, gebeurde toen. Gereformeerden, katholieken, anarchisten, communisten, socialisten, humanisten. Men vond elkaar en het kwam tot grote manifestaties en demonstraties. Er kwam een gaarkeuken, en een band “van de eeuwigdurende bijstand”. Er was solidariteit. Grote afwezigen waren natuurlijk de hervormden. Die stonden kennelijk om hun vorstenhuis geschaard en konden geen drukte aan hun orangistische hoofd hebben.

Die eendracht zou er ook in het republikeinse kamp moeten zijn. En vooral de woorden van Marijnissen sr. moeten worden gelogenstraft. Alleen om Willeke Alberti te pleasen, zei hij (de stommeling): “….nou ja, als 90% dan achter het koningshuis staat, wie ben ik dan om dat het Nederlandse volk te ontnemen….”

Jan, Jan, druiloor! Je komt nog niet eens aan 50% als er ooit een (echt) referendum zou worden toegestaan! Als er een politieke partij komt die standvastig voor de republiek gaat, op democratische gronden, die partij zal heel veel stemmen gaan trekken.

De journalisten Max Westerman en Frits Wester hebben ooit de kamerleden persoonlijk gevraagd en daarbij bleek dat meer dan 75% het koningshuis de meest belachelijke poppenkast vond en het liever afgeschaft had. Maar die antwoorden werden dan wel stilletjes gegeven, vooral niet hardop.

Want ja, de carrière, de hypotheek en de andere voordeeltjes ……….

Bah !

6 gedachtes over “Republikein zijn in Nederland: een nachtmerrie

 1. Jan Marijnissen deed “de monarchie” met de volgende vergelijking:
  “Een paardentram in het computertijdperk”.
  Maar dat was voordat hij in de kamer zat. Toen werd alles opeens anders.

  Like

 2. Pingback: Nagekomen nieuwsfeiten, verzameld door Nico Talma | Silvia's Boinnk!!!

 3. Aalders werd gelijk onder het maaiveld gestopt door de monarchiele propagandisten, hij zou te eenzijdig vanuit de republikeinse hoek zijn oordeel geveld hebben, ja, dat heb je zodra je het hoofd boven het maaiveld uitsteekt?

  Like

 4. LEES het boek : “Ander Nieuws, wat het journaal nooit uitzond”, van janneke monshouwer. Binnenkort komt deel 2 uit van deze ongelooflijk onthullende trilogie. DIT zou op de scholen verplichte kost moeten zijn.

  Like

Uw bijdrage

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.