“Koningsdag”: Nationale gekkendag


Door: Attie – 26 april 2018

Op de vooravond van de algemene gekkendag, waarin hele volksstammen in oranje outfit de straten opgaan of met een kleedje op een plein gaan zitten om hun zolder rotzooi te verkopen en anderen de “feestdag” gaan doorbrengen met pils en patat, zijn er ook mensen die het boek van historicus Gerard Aalders hebben aangeschaft om te lezen dat de echte geschiedenis over Wilhelmina, de oorlogskeuningin, nog veel erger is dan velen al hebben geweten of vermoed.

Inderdaad mag er nog wel eens worden uitgeplozen wie het Englandspiel heeft verraden. De Duitsers lieten nog spottend weten dat ze de hulp uit Engeland zeer hebben gewaardeerd. Van de 60 droppings vanuit Engeland van de ware verzetshelden, kwamen er 58 in handen van de Duitsers die keurig op de geplande plek stonden te wachten.

En er moet worden bekend gemaakt dat door het in veiligheid brengen van de kistjes koninklijke diamanten vanaf Walcheren een scheepje van de Irish and Welsh Guards de gevaarlijke taak had om daar te blijven wachten. De Duitsers – inmiddels al op Walcheren gearriveerd – moesten worden tegengehouden. Ook hierbij zijn er doden gevallen aan Engelse zijde. Wanneer gaan diamanten boven mensenlevens? Oh, voor de Willemien was dat geen punt. Ze heeft het nooit genoemd. Ook de toenmalige regering wist niet precies hoe ze haar vlucht had geregeld en generaal Winkelman kreeg de keuninklijke woorden toegevoegd: “je redt je er maar mee”. Winkelman werd krijgsgevangen gemaakt en Seyss-Inquart kwam in een opgemaakt bed. Zoals ook de overleden historica Nanda van der Zee in haar boek heeft uitgelegd: Nederland kwam hierdoor onder civiel bestuur van Herr Hitler en zijn trawanten. De Nederlandse “onderdaan” kreeg als uitleg dat de vlucht was “om erger te voorkomen” Heel veel landgenoten die het verstand op de juiste plaats hadden, trapten daar nooit in.

Dr. Aalders die niet over één nacht ijs is gegaan, maar vele archieven in binnen- en buitenland heeft geraadpleegd, beschrijft op pagina 123 wat Wilhelmina zelf naar voren bracht om haar vlucht te rechtvaardigen. Ze was zich ten volle bewust van de verbijsterende indruk die haar stiekeme en overhaaste vertrek zou maken “maar waar het landsbelang dit meebracht, zag ik mij verplicht de smaad aan te durven van de schijn van gevlucht te zijn”.

Ze is in haar eerste leugen niet gesmoord en beschrijft het als volgt:

“Had de guerrilla tegen de valschermtroepen mij niet van de aanvang af alle verbinding met het strijdende leger afgesneden, zo had ik mij aan de strijdenden aan de Grebbe kunnen begeven om het lot van de krijgsman te delen en zoals Willem 3 het uitdrukte als de laatste man te vallen in de laatste loopgraaf. Ik wist dat ook mij dat dus niet beschoren was”.

Wat een gotspe.

Wat zielig voor de oude troel.

De volgende dag zat ze immers aan de high tea in een comfortabel optrekje, dat later ook nog werd vervangen door een landelijk villaatje, ver weg van de bommen op Londen.

De diamanten waren veilig. En het goud was met de keuninklijke kinderen en kleinkinderen vervoerd. In een gepantserde auto van Nederlandsche Bank. Alles was OK. Het kon niet beter.

In Nederland brak er een vreselijke tijd aan voor heel veel mensen. Maar ja, zo is het leven. Je hebt onderdanen en bovendanen.

Morgen maar goed zwaaien allemaal. Republikeinen echter kunnen zich nog naar het Groninger station begeven om zich te voegen bij geestverwanten. Het Republikeins Genootschap roept op tot een samenkomst om 9.30 uur op 27 april a.s. Morgen dus.

Zouden daar niet alle Groningers moeten staan, waarvan de huizen zijn vernield en ingestort?

De hoogste tijd !

5 gedachtes over ““Koningsdag”: Nationale gekkendag

 1. Het citaat van Paulien moet toch iedereen op de lachspieren werken.
  Naar de Grebbe (berg) kon ze niet omdat ze van heur troepen was afgesneden wegens eigen (guerilla?)leger. Hadden ze haar maar laten gaan. Met een beetje geluk was ze in het spervuur van de Kapitein der Marechaussee G.J.W. Gelderman terecht gekomen:

  https://herstelderepubliek.wordpress.com/2017/03/09/grebbeberg-1940/

  Hij kreeg namelijk van Generaal Majoor Harberts de volgende opdracht mee:

  “U gaat met een zoo sterk mogelijk detachement Marechaussee naar voren, meld U bij den Commandant IV Divisie op zijn commandopost en stelt U ter beschikking van dezen Commandant, teneinde de in de stelling aanwezige troepen tot standhouden te dwingen; een ieder, die terugloopt en zich aldus aan zijn plicht tracht te onttrekken, schiet U onverbiddelijk neer.”

  Liked by 2 people

 2. Pingback: Diverse nagekomen nieuwsfeiten, verzameld door Nico Talma | Silvia's Boinnk!!!

 3. Het is een beproeving, elk jaar opnieuw. WA dag, want voor mezelf heb ik besloten deze dag (27-4-2018) geen koningsdag te noemen. Dit gebaseerd op de historie van de monarchie tot 1880 toen de laatste vorst zijn dictatoriale hoofd ten ruste lag. Zijn opvolger moest van zijn grootvader afstammen, maar gelukkig was er niemand meer voorradig die aan die voorwaarde voldeed. Omdat de onvolprezen verzetsheldin Wilhelmina de Ranitz, het bastaard dochtertje van Emma, de laatste vrouw van de volslagen idioot Willem III weliswaar geen dochter van hem was, maar wel voorradig, werd zij ten onrechte tot staatshoofd benoemd. Vandaag echter vieren we de verjaardag (op eigen kosten natuurlijk) van Wilhelmina’s nazaat! En dan, morgen zijn ze weer tot de derde dinsdag in september uit beeld. Voor mij persoonlijk zou voorgoed beter uitkomen!

  Like

 4. Vanmorgen in het AD gelezen waarom we een monarchie moeten hebben, omdat “Maxima er zo stralend uitziet in rood! “. Ik heb geen oordeel omdat ik niet naar ‘rijks voorlichtingskanaal NOS 1. 2, en 3 kijk. Ik wordt er letterlijk niet goed van. €350 miljoen per jaar om naar een modeshow te kijken? Dit volk heeft een lesje staatskunde nodig!

  Liked by 1 persoon

Uw bijdrage

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.