Het opium monopolie (vervolg)


In het verleden hebben we eens een artikeltje gepubliceerd over de lucratieve opium handel gedurende de laatste 3 eeuwen.

In voormalig Nederlands Indië is dat bekend geworden onder de zogenoemde “Opium Regie” en de “Amphioen Sociëteit”. De productie, handel en distributie was exclusief in handen van de staat.

opium factory 1899

De staat was de de samensmelting van de Vereenigde Oostindische Compagnie, haar aandeelhouders en het “Huis van Oranje”. Dit laatste omdat de stadhouders uit deze familie het gezag over het leger hadden en een zekere mate van populariteit genoten bij ongeletterden in de Roofstaat aan de Noordzee. In bange tijden werden ze ook door iets beter bopgeleiden gezien als “redders in de nood bij de gratie G.O.D.s”

GOUD   OLIE   DRUGS

De winsten die in de de zakken van een beperkte elite verdwenen waren ontzagwekkend hoog. In de huidige valuta meer dan € 80 miljard. Traditioneel werden de Europese vorstenhuizen, zoals de Oranjes, Saksen-Coburgs en Windsors met deze winsten omgekocht door een conglomeraat van regenten en bankiers. Na de Napoleontische tijd namen deze winsten pas echt grote vormen aan. In “landsbelang” werd de vloot naar China, Japan en Indië gestuurd om de handel af te dwingen. Bepaalde Britse families namen de handel in China ter hand, de staat der Nederlanden nam haar eigen kolonie voor haar rekening via de opium regie. De productie van de opium werd professioneel in Batavia georganiseerd, de porties opium werden via de Posterijen over de gehele archipel gedistribueerd.

Er werd door het buitenland vol bewondering naar de Nederlandse ondernemingsgeest gekeken. Omdat bij de elite bekend was dat de opium hele generaties binnen een paar jaar definitief kon vernietigen, zoals met name in China gebeurde, was de export naar Europa strafbaar, met de doodstraf als afdoende maatregel.

Er werd dus goudgeld aan verdiend en in het geval van Nederland had men de opium nodig om de Chinese koelies aan het werk te houden, tot ze er dood bij neervielen. In de tinmijnen van Bangka en Biliton zijn er zo duizenden slaven gesneuveld, zonder dat ze dat eigenlijk zelf in de gaten hadden. De opium, een downer, verzachtte de pijn. Morfine is opium, voor de niet-ingewijden onder ons. Het was voor de eigenaren van het koloniale kartel een drietrapsraket:

  1. Goudgeld verdienen aan de opiumhandel
  2. Goudgeld verdienen aan de tinmijnen
  3. Goudgeld beleggen in de industriële revolutie in Europa.

En nog meer goudgeld verdienen in Hoogovens, Staatsmijnen, luchtvaart en vliegtuigbouw, het bankwezen, de persbureau’s, de farmaceutische monopolies, Royal Dutch Shell, de Gasunie, wapenfabrieken en de Nederlandse Cocaïne Fabriek. Door drugs illegaal te maken wordt er nog veel meer verdiend en snijden allerlei messen aan vele kanten. Geld maakt geld en het geld rolt altijd omhoog. Geld zal dan niet gelukkig maken, maar als je zelf aan de geldpers staat, terwijl de massa aan opiaten en valse berichtgeving verslaafd is, maakt het wel machtiger en op een eenvoudige manier. Niemand ligt er wakker van, want reeds in slaap gesukkeld.

Het interessante en leerzame boekje van de geschiedkundige Hans Derks is getiteld:

Verslaafd aan Opium

Vanaf het midden van de zeventiende eeuw tot 1950 heeft Nederland veel geld verdiend aan de opiumhandel, met Indonesië als centrum. Dat geld verdween in de zakken van de Vereenigde Oostindische Compagnie, van een kleine groep notabelen en van een aantal leden van het Huis van Oranje. De winsten waren fabelachtig: Hans Derks berekent dat in die periode meer dan tachtig miljard, omgerekend in huidige euro’s, aan de handel verdiend is.
Hoe dat in zijn werk ging, hoe de belangenverstrengeling in elkaar stak en wat de gevolgen waren voor de Indonesische economie en de bevolking, staat te lezen in dit boek. Het is de geschiedenis van een ‘roofstaat aan de Noordzee’ (Multatuli) die niet terugdeinsde voor slavernij, uitbuiting en drugsdealerpraktijken.

 

Nederland, gidsland, ja ja….

Opium Derks

Hier te bestellen

 

4 gedachtes over “Het opium monopolie (vervolg)

  1. Pingback: Diverse Nieuwsfeiten, verzameld door: Nico Talma | Silvia's Boinnk!!!

  2. China heeft niet voor niks een isolatiepolitiek moeten voeren in de vorige eeuw om de westerling buiten de deur te houden en als je goed oplet krijgen we hetzelfde nog aan de veter te zien met de monarchi”ele bezoeken aan XIXIPIN?

    Like

  3. Pingback: Belasting = onzin – HERSTEL DE REPUBLIEK

  4. Pingback: De Hollandse ziekte | HERSTEL DE REPUBLIEK

Uw bijdrage

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.