Het Groningen gas schandaal (1963)

In 2011 schreven we een artikeltje op deze site waarin het ging over het Noorse Oliefonds en de Hollandse ziekte. Een klein stukje publiceren we hieronder nogmaals.

De Hollandse ziekte

Nederland bezit aardgas in massieve voorraden zo bleek meer dan 50 jaar geleden, toen de eerste vondst in Slochteren werd gedaan. Als snel kwam vanuit de samenleving de suggestie om de baten in een fonds te storten als reserve voor mindere tijden. Dr. Jelle Zijlstra, de intelligente econoom heeft dat plan direct getorpedeerd met als argument dat die pot toch wel zou worden leeggehaald door de staat. Een historische “vergissing”, hoewel vergissing in combinatie met ’s mans agenda al te bagatelliserend is. Jelle Zijlstra werd later directeur van De Nederlandsche Bank, zat in de top van de BIS te Basel (de nazi-bank) en ….. was peetoom van Zijne Overbodige uit de Zur Lippe B. dynastie. Wat ons betreft is de optelsom dan snel gemaakt: de baten moesten deels via de Nederlandse Aardolie maatschappij (NAM), de Gasunie en de grootaandeelhouder Royal Dutch Shell, naar een bepaalde familie worden gesluisd; de rest mochten de socialisten opmaken. Zijlstra was “een gezien man” bij figuren als Vondeling en Den Uyl en als zeker ook bij het huidige illegale staatshoofd, het moet hen miljarden hebben opgeleverd. Deze “hooggeleerde heer” smijten we dus bij dezen alsnog bij de steeds groter wordende afvalhoop van de geschiedenis.

Wat zullen ze op Soestdijk uitzinnig van vreugde met Wim Kan hebben meegebulderd: “Waar we heen gaan, Jelle zal wel zien!”

Ziehier wat er over die 50 jaar met de gasbaten is gebeurd. Flip de Kam, emeritus hoogleraar openbare financiën aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft berekend dat in de periode 1959-2009 slechts 15,4% (EUR 32,5 miljard) van de totale aardgasbaten van EUR 211,1 miljard bij infrastructuur terecht is gekomen. De rest is allemaal uitgegeven aan:

 • Sociale zekerheid: 24,8% (EUR 52,3 miljard)
 • Openbaar bestuur en veiligheid: 20,1% (EUR 42,5 miljard)
 • Collectieve zorg: 10,4% (EUR 21,9 miljard)
 • Onderwijs: 9,2% (EUR 19,5 miljard)
 • Rente: 7% (EUR 14,8 miljard)
 • Overdracht aan bedrijven: 6,2% (EUR 13,1 miljard)
 • Internationale samenwerking: 3,5% (EUR 13,1 miljard)
 • Defensie: 3,4% (EUR 7,2 miljard

Wij durven evenwel te beweren, dat indien we het hadden geïnvesteerd en/of op rente hadden gezet we een vermogen hadden kunnen cumuleren van maar liefst €  1.300 miljard, waarbij alleen de inflatie nog maar is gecorrigeerd.

We hebben nog voor een jaar of 25 gasvoorraden en dat betekent dat dit land de rekening keihard krijgt gepresenteerd en de huidige “bezuinigingen” nog maar een lachertje zijn vergeleken met wat ons staat te wachten. We hebben dus nog een jaar of 25 om te redden wat er te redden valt door onze staatsinrichting en economisch model op de komende situatie aan te passen. Dit gaat de Haagsche politieke kaste onder leiding van de regering van amsberg I of II NIET doen. En daarom moet die kaste worden ONTMANTELD, er valt toch niet mee te praten.

Tot zover het artikel uit 2011.

We zijn nu 7 jaar verder en half Groningen is aan het imploderen wegens de gaswinning, waar we ons met zijn allen zo lekker aan hebben gewarmd en waar Shell, Esso en “het koninkrijk” zo lekker aan hebben verdiend. Nu is Leiden in last en moeten er miljarden aan herstelbetalingen worden gedaan om nog iets van de provincie overeind te houden. Alle opbrengsten zijn verdampt in “leuke dingen voor de mensen”. De Nederlandse Aardolie Maatschappij heeft de winsten geïncasseerd en de helft aan Shell en Esso af moeten dragen, beiden voor 25% aandeelhouder. In de loop der jaren zijn deze belangen verwaterd en overgedaan aan andere vennootschappen. Het komt er nu op neer dat de belastingbetaler van vandaag, morgen en overmorgen 100% opdraait voor de kosten van de gaswinning. Wat in 75 jaar is verdiend wordt in een veelvoud door de belastingbetaler opgehoest om van de problemen af te komen.

Deze problemen zullen nooit worden opgelost. De bevingen gaan nog jaren door en de schadeclaims nog tientallen jaren. Het liefst zou “het koninkrijk” Groningen voor een symbolische Euro aan de buren over doen. Maar daar zal weinig animo voor zijn. Resteert een sterfhuisconstructie, waarbij de waardevolle zaken op het Hoge Land zullen worden veilig gesteld en de rest geïnundeerd. Het drama van de zogenaamde “Blauwe Stad” is een eerste experiment en er zullen nog vele “investeringsmogelijkheden” volgen. Met dank aan de kabinetten die de gaten hebben gedicht met de gasbaten en een geleerde professor, die het allemaal beter wist, omdat hij professor was.

De leus “Er gaat niets boven Groningen” is achterhaald.

Vanaf nu “gaat er niets boven de Hondsrug”.

9 gedachtes over “Het Groningen gas schandaal (1963)

 1. Over Boer Sijbrand en de geheime gasdeal van 1963:

  ‘Je mag andermans eigendom niet vernielen, dat staat gewoon in het wetboek, daar is geen protocol voor nodig. Maar de overheid mag het wel! Dat vind ik verschrikkelijk. Als ik te hard rij, krijg ik een boete. De overheid eist van alles van ons, maar we krijgen er hier niets voor terug. Zo onbetrouwbaar als de overheid is, daar kan ik niet tegen. Daarom heb ik die geheime stukken openbaar gemaakt.’

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2018/02/weer-een-libertarier-er-bij-geheime-gasdeal-1963/

 2. Pingback: Het Groningen gas schandaal (1963) – modilanto

  • Moet aan dat Carnavaleske liedje denken:’Jelle zal wel zien’.
   Tegen die tijd als er stront aan de knikker komt, moet de Nederlandse burger er voor opdraaien!

 3. Pingback: Dag van de republiek | HERSTEL DE REPUBLIEK

 4. Pingback: Waarom Nederland DIRECT de Europese Politieke Unie moet verlaten | De Binnenlandsche Bataafsche Courant

 5. Pingback: Waarom Nederland DIRECT de Europese Politieke Unie moet verlaten - INDIGNATIE

Reacties zijn gesloten.