GREBBEBERG 1940

bataafsche-courant-logo_1De Bataafsche Republiek – 8 maart 2017

 

Op de Nederlandse staatsomroep loopt een serie met de veelbelovende titel “Ten Strijde”. Memorabele wapenfeiten als de Tocht naar Chatham van Admiraal De Ruyter en de Gebroeders De Witt, worden nog eens dunnetjes over gedaan en op een aardige wijze toegelicht door eigentijdse journalisten.

Een volgende aflevering behandelde de slag op de Grebbeberg in de meidagen van 1940. Er kwamen talloze zaken aan de orde. Zoals de slechte bewapening van de Nederlandse troepen, ongelooflijk slechte communicatie, een oppermachtige Duitse tegenstander, de desertie en executie van sergeant Chris Meyer en de onverschrokken heldenmoed van de kapitein der Marechausse, G. Gelderman. Over de laatste straks meer.

We wachtten met meer dan normale spanning af, of de desertie van Ritmeester Zur Lippe B. nog aan de orde zou komen, maar blijkbaar ontbrak het de staatsomroep aan zendtijd om dit gevoelige onderwerp aan te tippen. Ritmeester Zur Lippe B. heeft zich niet eens bij zijn onderdeel gemeld, zo snel was hij vertrokken. Hij wist namelijk als geen ander waarom de Duitsers zo snel konden oprukken richting Vesting Holland. Voor een ton Reichsmark van toen had hij nogal wat informatie omtrent de verdediging doorgesluisd.Benno deed alles voor geld.

DE PRINSELIJKE DOOFPOT – Archief Gerard de Boer

Hij zat als “rank-amateur” namelijk dicht bij het vuur….. Links op de foto de ex-Philips werknemer Henri Winkelman, die de geïmporteerde Duitser uitlegt hoe het in elkaar zit.

bernhard_winkelkman

Een dag later werd onze dappere verzetsprinz gevolgd door de Opperbevelhebber van ’s lands strijdkrachten met medeneming van zoveel mogelijk Nederlands goud, dat nooit meer terug is gekomen. Het is wel duidelijk dat duizenden zijn gesneuveld om de aftocht van deze hooggeplaatste deserteurs af te dekken onder het mom van: “In het buitenland wordt den eurloch veurtgezet.”

14-mei-1941-de-nude-grebbeberg

13 mei 1940 – Gesneuvelde soldaat bij de Grebbeberg

bombardement-rotterdam

14 mei 1940 – Rotterdam in brand na bombardement

2dec9881fbfcb759010bb01bd2377fad

14 mei 1940 – Gesneuvelde Nederlandse soldaten bij Dordrecht

benno_london

14 mei 1940 – Op een zonnige dag in London maakt een net gearriveerd Duits gezinnetje een wandelingetje onder grote belangstelling.

 

Terug naar het front.

foto_gelderman

De kapitein der marechaussee G.J.W. Gelderman (foto) werd na de oorlog onderscheiden met de Militaire Willems Orde, evenals de gedeserteerde Bernhard en zijn schoonmoeder als opperbevelhebber van de krijgsmacht. Waarom Gelderman werd onderscheiden wegens heldenmoed – “Ik zou het weer doen als het nodig zou zijn” – wordt duidelijk na het lezen van onderstaand verhaal uit de Elsevier van 8 mei 1965.

Wat gebeurde er op die zonnige Pinksterdag in 1940?

Op pinkstermorgen 12 Mei 1940 bij Rhenen,waar honderden militairen huilend, schreeuwend, apathisch uit de loopgraven vluchtten, en later door de marechaussee district Arnhem onder bevel van kapitein Gelderman,werden neergeknald. Zo’n 300 lichamen lagen daar de volgende morgen.Gelderman werd later onderscheiden met de hoogste onderscheiding, de Militaire Willems-Orde.

Lees het na in het boek De Zwarte Politie 1940-1945 bladzijde 15,16 en 17:

zwarte politie

In die 5 meidagen in 1940 zijn dus ongeveer 2300 soldaten gesneuveld en raakten meer dan 7000 gewond als gevolg van een geslaagde militaire marsorder: de aftocht van een deserterende elitaire kliek lafaards afdekken. De 300 doden door eigen vuur bij Rhenen maken dus ca. 13% (!)  uit van het totaal. Maar deze kapitein Gelderman zou het zo weer doen. Hij komt ter sprake in het programma “Ten Strijde” over Nederland, krijgsgeweld, trots en heldenmoed – een onmogelijke combinatie, overigens. Trots en heldenmoed zijn elementen van het dodelijk misplaatste “Oranje Boven” gevoel.

In het verhaal van P.J.Hagens en J. Kelder wordt over Gelderman gezegd, dat hij nog lang last zou houden van zijn meedogenloze moordpartij op eigen mensen.

Dat klopt. Want hij zegt later in een interview:

“Het is eigenlijk belachelijk dat ik nog leef. Ik heb daar twaalf uur staan schieten. De loopgraaf was niet diep genoeg. Ik stond zo (en hij gaat staan, half hurkend). Ik heb daarvan nog veel last gehad; ik kreeg aambeien.”

Bron: Elseviers Weekblad van zaterdag 8 mei 1965

 

Deze Kapitein Gelderman had standrechtelijk aan flarden moeten worden geschoten. Schieten met een mitrailleur op terugtrekkende abominabel slecht bewapende landgenoten en er later een draai aan geven als zouden ze worden gebruikt als een levend schild door Duitse SS-troepen. Maar dat is niet gebeurd, hij hield er (1) een onderscheiding en (2) aambeien aan over. En wat zijn we (3) toch trots op dit soort Nederlanders met kadaverdiscipline.

Herstel de Republiek

22 gedachtes over “GREBBEBERG 1940

 1. Dit alles al van te voren al beraam, en gefanicieert door vuile NSB clubje het nep staatje oranje
  met hun ministers die het Nederlandse volk naar de slachtbank leide, er waren nog meer foute agente die hun eigen volk verraden en verzet mensen vermoorden in opdracht omdat zij er tegen
  waren dat die zelfde land verraders hun voet zette in Nederland
  En nog steeds werden wij keer op keer veraden door het zelfde NSBers clubje.
  Vermoordt je er duizendende in opdracht van de elite ben je een held.

  Like

 2. Wederom dank voor deze geschiedenisles!
  Dat vele nederlanders die wel trots, eerlijk en rechtvaardigheid hoog in het vaandel hebben steeds meer bewust mogen worden door artikels als deze!

  Like

 3. Pingback: Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

 4. Wat een (he)eerlijk volkje toch deze Nederlanders nep-Dietschers of nog beter deze Neanderlanders, want de echte NEEderlander -zoals vrouwe Maksima ook zegt- beSStaet (spr slissend uit) niet!
  Een laf, schijtlaf volkje, dat de ogen sluit voor alles, voor de waarheid 40-45, voor de waarheid van 911, voor de waarheid van MH17 (heeft u die leugenaars gezien op die foto van die nep-herdenking van de slagtoffers van die nep-vlucht?!), voor de waarheid van Nice, Brussel, Parijs, Berlijn (Amsterdam binnenkort in dit theater), voor leugens van alle politice, ikzeg: ALLE politici(!!!) etc. etc. etc.

  Liked by 1 persoon

 5. Mensen, of dat nou soldaten zijn of burgers die in doodsnood zitten mogen ten alle tijde vluchten.

  Het behoud van uw leven gaat boven de kadaverdiscipline van een leger, van welk leger dan ook.
  Ik hoop ook dat u vindt dat UW LEVEN iets belangrijker is dan dat, of zelfs de UVRVDM (Universele bla bla rechten vd mens, die dagelijks, WAT ZEG IK, iedere seconde over de hele wereld wordt geschonden of welke verklaring, wet of regel dan ook.

  UItzonderingen zijn de echte helden en mensen die inderdaad in staat zijn zich voor anderen c.q. de mensheid op te offeren, maar soms zoals Leopardi zegt is de echte drijfveer meer een groot ego, valse schaamte(schrijvers dezes) of e.o.a. duister schuldgevoel (id).

  Like

  • Überhaupt is het totale waanzin dat twee groepen mensen, legers genaamd, op elkaar schieten of beter elkaar uitmoorden, waarbij vooral mensen die daar ‘niets’ *) mee te maken hebben, burgers genaamd het slachtoffer van worden. Dat we dat anno 2017 (21e eeuw) nog steeds niet zien. Denk dat nog 300.000 jaar evolutie en 300 wereld oorlogen nodig zijn voor we tot dit inzicht komen…..als er dan nog überhaupt mensen op deze planeet rondlopen resp. kruipen….zucht

   *) Nou ja niets????????

   Like

   • “Onschuldigen” zijn slachtoffer, ja. Kinderen bijvoorbeeld.
    Een beetje volwassene is wel degelijk schuldig. Door niets te doen of je stem weg te geven.

    Like

    • Nu nog volwassen worden, iets wat via de indoctrines van media, onder-wijs, af-voeding etc. steevast voorkomen wordt, en daar wringt nou net de schoen,.
     Mensen worden wel ouder maar niet vol-wassen, en willen maar niet begrijpen dat Vrijheid betstaat uit het nemen van eigen verantwoordelijkheid voor diens leven.
     Gezien de psychiatrische inrichting waar men thans in vertoefd, zouden we het hen niet eens kwalijk mogen nemen, maar doen het wel.
     We zijn namelijk allemaal verantwoordelijk voor wat er thans plaats vindt.
     Wie zwijgt stemt immers toe…..

     NG

     Like

 6. Veel kinderen van 4 die ik ontmoet blijken beter te weten wat ze doen dan de meeste grotere kinderen.
  Het zou er anders immers allemaal wel wat beter uit zien.

  Groet,
  NG

  Like

  • Ik ken ook veel kinderen van 4 NG. De meesten zijn platgespoten hier in Nederigland en er komt weinig geluid meer uit. En ALS er te veel geluid uitkomt motten ze aan de drugs. Is mij verscheidene keren plat in mijn gezicht gezegd. Ik ben het met je eens dat als kinderen ander onder(boven)wijs zouden krijgen ze verstandiger zouden zijn dan volwasenen. Vanmiddag was er op school les over stemmen in groep 2. Ik vroeg wat hij zoal gehoord ha. Niets! Ik heb niet naar die onzin geluisterd. Hij heeft andere dingen aan zijn hoofd want oma heeft gisteravond twee traptreden gemist en kan nu niet lopen vanwege een knie- en voetblessure… We hadden een nieuw moden gekregen met 5G wa je uit kan zetten maar eerst moest het een paar uur aanstaan om te installeren. Ik kan er niet tegen en voelde mijn benen niet meer. Gelukkig staat het nu uit en zit weer aan een draadje…

   Like

   • Ik kan wel 10 kabels aan mijn Orange modem hangen, maar dat kreng blijft stralen.
    Heb ook een electrameter op wifi.
    Al een paar keer een veeg met een hamer gegeven, maar telkens hangt er weer een nieuwe.
    Geen keuze voor een ander type.
    Binnenkort komt er een op de waterleiding.
    We komen straks nog hamers te kort om niet constant bestraald te worden.
    Maar de buren hebben ook van die dingen, het is overal een grote stralingssoep geworden.
    Straks ( of reeds?) overal een sjip in en de gevangenis is compleet.
    No escape, tenzij we alles plat gaan gooien.
    Zie ik niet gauw gebeuren.

    NG

    Like

    • Ik heb gelukkig nog een keuze wat die meters betreft. Sommige straling is net erg maar die 4- en 5G is, als je er gevoelig voor bent verschrikkelijk. Mensen die er “geen last” van hebben snappen vaak niet wat je mee maakt. Maar deze staat nu uit en kan mijn hersens weer gebruiken.

     Like

     • Staat ie bij de buren ook uit Ezra?
      Hier gaat die namelijk swars door de muren heen.
      En da’s geen 4 of 5 G, dat komt nog.
      Daar ga je dan met je biologische woonstee, kippen leggen slecht, Schapen zijn on de stress, de mensen, voorzover de staatsdope niet de schuldige is. 38% van de Westerse bevolking neemt dagelijks anti-depressiva.
      Daar moet je niet teveel meer van verwachten.
      Het creëert namelijk zombie’s.
      Zonder enige emotie, want die zijn afgevlakt.
      Nou is het ook nog eens zo dat een mens zijn emoties nodig heeft om te kunnen relativeren, denken, en dan bedoel ik zelfstandig denken.
      Met internet is dat overbodig gemaakt.
      We leven in een virtuele papegaaienkooi.
      Een broeder/zuster heeft een hele site gemaakt omtrent het niet stemmen.
      Als je dat niet begrijpt, behoor je volgens mij tot bovenstaande categorieën en wordt het meteen duidelijk, er zijn helemaal niet teveel Mensen, maar te weinig.
      En daarom is het thans zo’n kolerezooi.
      En zijn jij, admin, ik en vele andere lezers hier de Zotten.
      Negatief etc.
      Lullige is dat we wel gelijk hebben, maar het niet krijgen.
      Ik begin het idee te krijgen dat we het allemaal wel kunnen schudden binnenkort.
      The writings are on the wall.
      En, we stonden erbij en keken ernaar allemaal, ik ook…..

      Stay Human,
      Jos.

      http://stemniet.nl/stem-niet/

      Graag doorsturen naar iedereen die je kent.
      Wie het er niet mee eens zijn, zijn volgens mij niet jouw beste vrienden,
      Beware.

      Like

 7. Gelderman over de gedeserteerde beroepsmilitair Chris Meijer:

  Wel een sergeant die men in Nieuwersluis arresteerde; hij was met een trekker aan de haal gegaan. Hij werd door de krijgsraad ter dood veroordeeld. Ze hebben hem bij de kogelvangers te Doorn gefusilleerd. Dat hadden ze niet moeten doen. Ze hadden hem mij moeten meegeven naar de voorste lijn.

  Waarom eigenlijk? Om hem samen met andere vluchtende Nederlandse soldaten neer te maaien met zijn mitrailleur?

  Like

 8. Bedankt voor deze goede post, beste admin.

  Het doet nog altijd pijn om over dit soort laagheden te lezen en dat terwijl dit soort informatie mij helemaal niet meer verbaast.

  Die foute Gelderman valt nog mee in vergelijking met Willem die geen Nederlands kon spreken.

  Like

 9. Van die Gelderman hebben wij nooit gehoord op de scholen. Dus dat stuk ongeluk kreeg het IJzeren Kruis sorry Willemsorde?
  Het nederlandse volk was uiteraard half verhongerd en had misschien op dat moment geen flauw benul van wat zich afspeelde.Dus kon Paulien over de meelstreep Heur bezittingen weer claimen.De konklukke voddenbaal,goed doorvoed.

  Like

 10. @ HdR: dank, dit kan niet genoeg in herinnering worden gebracht. Het landverraad van Staatswege. Wat dat betreft blijkt het erfelijk – Nederland is opgeheven, weggeven aan de globalisten, neo-nazies.
  U waarschijnlijk allemaal al wel bekend; voor eventuele bezoekers dan;
  Terug naar mei ’40; diverse schokkende passages hier geplakt – lezen is geloven:

  “Tijdens de algehele mobilisatie, kwamen zo’n 15.000 mannen tot 45 jaar onder de wapenen, nou ja wapenen, er waren niet eens genoeg geweren voor al die soldaten, en over munitie maar niet te spreken.
  Oefeningen werden ook gehouden, houten geweren werden daarbij soms ingezet. Materiaal was ook nodig voor troepenverplaatsingen, 30.000 paarden, 12.000 vrachtwagens en 1600 personenauto’s werden gevorderd,
  en toch sprak men nog van het “sokkenpeleton”, omdat de Infanterie, verreweg het grootste legeronderdeel, zich lopend moest verplaatsen bij gebrek aan materieel.

  Ook zo’n divers wagenpark, bracht bij reparatie nogal wat logistieke problemen met zich mee, veel stond dan ook stil bij gebrek aan onderdelen.

  Aan de grens is nagenoeg niet gevochten, sterker nog soldaten kregen vaak opdracht hun wapens te vernietigen en zich terug te trekken op linies in het achterland, lopende.
  De lopende Nederlandse militairen, werden dan ook meestal ingehaald door gemotoriseerde Duitse troepen.

  Een zogenaamde vliegende brigade heeft de beschikking over 700 fietsen die gevorderd waren
  De vliegende brigade krijgt opdracht, om de Grebbeberg op te trekken, en die mede helpen te verdedigen, desnoods met enkel hun bajonet.

  Versterkingen hebben de Grebbeberg ook bereikt, 2 eskadron wielrijders en een radiowagen,
  er waren er, die ware heldenmoed aan de dag hebben gelegd, er zijn gevallen bekend, dat Duitse militairen hun IJzeren kruis afgespen, en die aan Nederlandse soldaten gaven, verwonderd over de moed van sommigen hunner.
  ://www.heijmerikx.nl/2006/11/12/soldaat-op-de-grebbeberg-en-krijgsgevangen-in-luckenwalde/

  Er wordt daar niet geschoten op overvliegende vliegtuigen, want er was geen vuurbevel ontvangen en de oorlog was niet eens verklaard!
  Zelfs als deze stelling door een vliegtuig wordt aangevallen, schiet men niet terug.

  De gedachte leefde dat Duitsland in oorlog was met Engeland! Vanuit Woudenberg marcheerden militairen rond 03.00 u. richting Broekerbrug en Lambalgerbrug. Onderweg drinkt men op het gemak koffie, als de groep wordt aangevallen door een Messerschmidt.

  De ‘Woudenbergse’ soldaten zetten eerst de mijnen in de weilanden op scherp.
  Overgebleven nieuwsgierige koeien sneuvelen als eersten aan dit oorlogstuig. http://www.grebbelinie.nl/page/11mei1940

  De op historische feiten gebaseerde film ‘De Grebbenberg’ – tot de laatste man.: Frank Bak / Lagestee Film B.V. http://www.militarylegacy.nl/wp-content/uploads/2013/07/De-Grebbeberg-131009-mail.pdf

  De capitulatie werd overeengekomen tussen veldmaarschalk Montgomery en de leiding van de Duitse legerleding op VIER mei ’45, 18: 30, Lüneburger Heide.
  Niet door nazi-Bernard z. Lippe -, en ook niet in Hotel de Wereld in Wageningen.

  Daar werd op 5 mei olv. Luitenant-Generaal Charles Foulkes de overgavebevelen (aan de Duitse strijdkrachten) voorgelegd aan Generaloberst Blaskowitz.
  Derhalve uitwerking van de overgave akte van de Lüneburger heide.

  Geheel overbodig, en ongevraagd, was de nazi-prins ten tonele verschenen. http://historiek.net/capitulatie-in-wageningen-in-mei-1945-is-geschiedvervalsing/49371/

  Ook nu weer zit (Kon.) Olie vuistdiep in Syrië, vanaf het begin ook in Oekraïne – miskleun gebleken, inmiddels al teruggetrokken daar – geen sorry voor de 1.000-en dode burgers.

  Kijk hier; ook de strapatsen cq. het verraad bij de slag om Arnhem:
  http://spitfirelist.com/news/getting-in-dutch-the-third-reich-and-the-royal-family-of-the-netherlands-a-prince-too-far/

  wel in het Nationaal Historisch museum?

  Of dit: “Hij [Tonny van Rechterghem] citeert hierbij uitvoerig uit een op erg beperkte schaal voor intimi verschenen boek over zijn grootvader. Het uitroeien van Nederland onwillige Oost-Indische dorpen was ook voor hem geen enkel probleem.
  “Ik vind ’t moeilijk te begrijpen hoe mijn grootvader, de humanistische, beroemde psychiater op jonge leeftijd zo totaal onbewust en onverschillig kon zijn over een kanonnade van een kleine kampong, waarbij vrouwen en kinderen gedood werden.”
  Tonny van Renterghem, ‘De laatste huzaar – Verzet zonder kogels – Herinneringen aan de tweede wereldoorlog’, Uitgeverij Conserve, Schoorl, 2010, 24,95 euro, 300 bladzijden.

  Karremans, Kok, Balkenende, De Hoop aan Scherven, Hennis, c.s. – ze kennen geen schaamte, geen geweten.

  p.s.: zorgvuldig wordt nóg verzwegen, hoe de geallieerden doelbewust juist voedseltransporten naar de werkkampen in Duitsland kapot bombardeerden – niet de complexen van IG. Farben – waar de CIA z’n intrek in nam.
  Derhalve: de piek aan doden in de kampen is bewust door de geallieerden gecreeërd, in het laatste half jaar van de oorlog, zelfs nog na de ‘vrede’ werden Duitse steden bedolven onder ‘saturation bombing’, totale inferno – geen ontkomen aan. Zo intens, auto’s, mensen werden door de thermiek meegesleurd en verzwolgen, zelfs bomen werden ontworteld.

  De Duitsers kregen n.b. van dit alles de schuld – voor in de eeuwigheid.
  Nog worden compensaties bij de Duitse belastingbetalers afgeperst. Van de zotte.

  Like

Uw bijdrage

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s