HET DEFINITIEVE EINDE VAN DE ORANJES (1)


Zoals vele historici laten wij de parlementaire democratie in 1795 beginnen. Daarvoor was de Nederlandse republiek autocratisch aangestuurd land, met een bevolking die niets had in te brengen. Maar in 1795 veranderde dat onder invloed van de Franse Revolutie.

In dat jaar vluchtte namelijk de laatste stadhouder van Oranje, Willem V naar Engeland. Hij koos voor geld en zekerheid en liet de boel de boel. Want als het moeilijk werd, sloeg de paniek toe. Zo verzuchtte hij bij het uitbreken van de Vierde Engelse Oorlog in 1784:

‘Ik wenschte dat ik doodt waere, dat mijn vaeder nimmer stadhouder was geworden. Ik voele, ik ben daertoe niet bekwaem.

Of Stadhouder Willem IV overigens zijn echte ‘vaeder’ was, is hoogst twijfelachtig. Lees hiervoor  Vermoord voor de dynastie?  maar eens. Hij is de geschiedenis ingegaan als “de sufferd”, die betiteling had hij te danken aan de op 13 MEI 1940 gedeserteerde opperbevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten in oorlogstijd, Wilhelmina. Beter bekend als de onwettige bastaard Paulientje de Ranitz. Door Willem een sufferd te noemen, kon deze heldhaftige mevrouw  de “Moeder van het Verzet” genoemd blijven worden, blijkbaar.

Willem V pleegde vervolgens de facto hoogverraad door het in zijn hoedanigheid van kapitein-generaal (operbevelhebber) schrijven van zijn berucht geworden Kew Letters, gericht aan

 • de autoriteiten in Zeeland en Friesland, die nog geen onderdeel van de Bataafse Republiek waren;
 • bevelhebbers van de marineschepen in Britse havens;
 • de Nederlandse koloniale gouverneurs.

De instructie luidde voor de militaire bevelhebbers, dat ze naar de Britten moesten overlopen. De autoriteiten werd opgedragen met de Britten samen te werken. De gouverneurs kregen de opdracht zich zonder slag of stoot aan de Britten over te geven. De Engelse koning George III kreeg het dringende verzoek van Willem om de koloniën te bezetten, weliswaar tijdelijk.

Later verkaste Willem naar zijn vaderland, naar het slot Oranienstein in Duitsland, waar hij van 1801 tot zijn dood in 1808 woonde. Ook daar schreef hij instructies, die bekend zijn geworden als de Brieven van Oranienstein. De kaarten in Europa lagen geheel anders en de Nederlanden waren verworden tot een vazalstaat van de Fransen, de koloniën naar de Britten overgegaan en de familiebezittingen van de Oranje-Nassau’s verbeurd verklaard. Om have en goed nog enigszins te redden gaf Willem het lijdzame verzet op en vaardigde nieuwe instructies uit.

Op 17 juni 1802 gaf hij vanuit Oranienstein aan een Pruisische koerier de door hem getekende ratificatie mee van het Huis van Oranje, betrekking hebbend op de artikelen 8 tot 15 van het Verdrag van Parijs. Deze artikelen regelden de schadeloosstellingen als gevolg van het verlies van het erfstadhouderschap. Bij een brief van Willem V op 20 juni 1802 aan Willem Frederik sloot hij een akte waarbij hij ten gunste van zijn zoon afstand deed van het bezit van de hem toegewezen schadeloosstellingen.

De bij verdrag vastgelegde formele afstand van het stadhouderschap, met de daaraan verbonden erfelijke rechten en de expliciete erkenning van het Huis van Oranje van de Bataafse Republiek werden publiekelijk echter niet bekend gemaakt. Het Huis van oranje was zelf verzoend met de gedachte dat men nimmer meer in het vaderland terug zou keren.

(Bron: Oranje in Ballingschap, Mr. L.A. Struik. Uitgave: de Bataafse Leeuw, Amsterdam 2006)

Bij de offciële opheffing van het Heilige Roomse Rijk in 1803 werd een en ander vastgelegd in het “Reichsdeputationshauptschuss”.

In de kern van de zaak kwam het neer op het volgende:

 • de autoriteiten moesten zich niet langer onttrekken aan het staatsbestuur en alsnog de Bataafse Republiek erkennen;
 • ex-stadhouder Willem V erkende de Bataafse Republiek;
 • erfprins Willem Frederick erkende de Bataafse republiek;
 • Willem V en Willem Frederik deden afstand van hun erfstadhouderschap;
 • Willem Frederik aanvaardde als schadeloosstelling het vorstendom Nassau-Oranje-Fulda.

De rol van de oorspronkelijke Oranjes was reeds met de dood van koning-stadhouder Willem III per 1702 door uitsterving uitgespeeld. Nu kwam 100 jaar later ook een einde aan die van de Friese Oranje-Nassau’s, door de afstandverklaring van vader Willem V en zoon Willem Frederik. In ruil voor wat vorstendommetjes in Pruisen als genoegdoening voor het verlies van hun oude wingewest. Het was het definitieve eind van tijdperk, dat was begonnen met het benoemen van Willem van Oranje als plaatsvervanger (stadhouder) van de koning van Spanje.

Vandaag zouden wij zeggen en vaststellen: “Opgeruimd staat netjes, daar zijn we mooi van af geraakt.”

Door een orangistische staatsgreep is echter alles anders gelopen.

(Wordt vervolgd)

 

 

19 gedachtes over “HET DEFINITIEVE EINDE VAN DE ORANJES (1)

 1. Pingback: Komt het einde van de “Oranje”-dynastie iin zicht? | Silvia's Boinnk!!!

 2. Zo schreef de patriot Jacobus Bellamy onder het pseudoniem Zelandus in 1781 het gedicht “Aan eenen Verrader des Vaderlands“, een verwijzing naar de stadhouder Willem V.

  ’t Was nagt, toen u uw moeder baarde,
  Een nagt, zoo zwart als immer was;
  (…)
  Verrader! monster! vloek der aarde!
  Vernedrend schepsel der Natuur!
  (…)
  Hij zal zijn Vaderland verraden!
  De Vrijheid trappen op de borst!

  Aldus geschiedde…..

  Like

 3. Sinds ik de Staatsregeling van de Bataafse Republiek heb gelezen wappert de vlag van de Bataafse republiek permanent in mijn tuin. Een trots symbool van anarchie. Echter, waar ik laatst tot mijn grote schrik achter kwam is dat -de met stokken versterkte bijl- een fascistisch symbool is. Wil dit zeggen dat het vaticaan hier ook achter zit en met veel mooie woorden een nieuwe dictactuur wilde stichten. Heeft de overwinning van Engeland tot het compromis geleid met de Holy See dat onze net-niet monarchie is geworden. Wow. Zo zie je maar weer, geen enkele staatsvorm is te vertrouwen.

  Like

  • Ik waarschuw al vanaf het begin, maar het komt blijkbaar niet door:

   Wat heeft dit met de Bataafse Republiek te maken?

   Alles.

   In het volgende artikel zullen we dat verduidelijken aan de hand van historische werkelijkheden in combinatie met het scharnierjaar van de geschiedenis 1773. De Franse Revolutie legde de basis voor de Bataafse Republiek. Het vestigen van die Bataafse Republiek – hoe zuiver van geest dan ook – was niets anders dan een rooms-katholieke clandestiene operatie die is geslaagd. Door het vestigen van die Republiek werd in één klap (1) de Akte van Verlatinghe en (2) de Vrede van Münster ongedaan gemaakt. Met het herstellen van de Republiek bedoelen we dan ook het herstel van die beide overeenkomsten die wij Nederlanders met ONSZELF moeten maken.

   Dat volgende artikel zal ik even voor u open zetten:

   https://herstelderepubliek.wordpress.com/2014/06/17/de-bataafse-revolutie/

   En ja, de symboliek spreekt boekdelen….

   Like

   • Heldere taal.
    Daar kun je als mens tenminste iets mee op bouwen ipv afbreken.
    Door gebrek aan vakkundig bestuur met verstand en goed luisterende oren dreigt ons land voorgoed door het rioolputje te worden gespoeld.
    Schandalig hoe men ons pensioenstelsel aan Brussel verkwanselt.
    Stop het pensioen verraad!
    PENSIOENROOF: Wat gebeurt er met onze 1400 miljard en waarom
    http://stopdebankiers.eu/pensioenroof-wat-gebeurt-er-met-onze-1400-miljard-en-waarom/

    Als wij Nederlanders onze eigen munt,eigen nationale bank in beheer van vakkundige bestuurders hadden behouden. mensen die niet zwichten voor buitenlandse gladde aal praatjes dan was het nooit zo ver gekomen als het zinkend schip waar we nu in zitten.
    Nou,dan maar zinken.
    Gelukkig weet ik nog zelf hoe te zwemmen of hoe te roeien met de riemen die er nog zijn.
    Het leven gaat ook na een crash verder. Vergeet dat nooit.

    Like

 4. Dus als ik het goed lees, is het een opzettje van een stel bijdehante moffen en een groep incompetente nederlanders met een grote bek dat we nu nog steeds onze vrijwillige bijdrage (met lof) aan von naussau mogen afgeven. Laat dat Orange maar zitten, dat is allang van iemand anders. Hoe zielig moet je zijn als je voor alles anderen nodig hebt en die graag voor je kruimels met je mee heulen. Het is daarom duidelijk dat dieven en leugenaars inderdaad de hele wereld hebben maar zeker niet voor lang. Let op hun einde, en die zal zeker spectaculair zijn, in tegenstelling tot hun nietszeggende begin.

  Like

 5. Alles valt op zijn plaats!
  Nu wordt duidelijk, waar het werk van Barosso, nu werkzaam voor de zionistenbank,voor diende, eerst Griekenland, nu Italie moet vallen. Europa nadert het einde, betekent dit nu Nexit, hopelijk wel.

  Like

Uw bijdrage

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.