STERVEN VOOR JE IDEAAL: ROBERT WOLTER MONGISIDI

Ieder verhaal heeft een voorgeschiedenis.

In de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië tegen de koloniale bezetter Nederland zijn vele tienduizenden slachtoffers gevallen.

Aan de kant van de republikeinen, aanhangers van Sukarno en zijn onafhankelijkheidsverklaring van 17 augustus 1945, zijn offers gebracht. Robert Wolter Mongisidi was ook iemand die bereid was zijn leven te riskeren om een ideaal te verwezenlijken.  Geboren in Menado, Celebes, op 14 februari 1925. Tijdens de Japanse bezetting ging hij naar een Japanse lagere school en volgde later de MULO.

Na de onafhankelijkheidverklaring kwamen de gebieden buiten Java en Sumatra in een lastige positie te zitten. Alle republikeinse activiteiten, diplomatiek en militair, waren geconcentreerd op die eilanden, de buitengewesten werden redelijk zwaar gecontroleerd door de Nederlanders. Het doel was natuurlijk om de republikeinse leiders van die gebieden af te snijden en te isoleren.

monginsidi_3

Maar direct na de Proclamatie van 17 augustus sloot Mongisidi zich aan bij de opstandelingen. Zuid-Celebes had een lange traditie van verzet tegen de Nederlanders. Hij kreeg direct naamsbekendheid bij de bevolking na een aanval op een Nederlandse legerpost in oktober 1945. Na deze aanval trok hij zich in de bergen terug en zette de guerilla voort. Op 11 december 1946 werd de noodtoestand door de Nederlanders uitgeroepen en onder leiding van kapitein Raymond Westerling de jacht op de rebellen geopend. Hij kreeg carte blanche van de Nederlandse regering met militair standrecht de orde te handhaven. De onafhankelijkheid van het eiland werd door een provisonele regering van rebellen geproclameerd, waarbij Mongisidi secretaris-generaal werd en verantwoordelijk was voor de planning van militaire operaties. Hij voerde zelf verkenningen uit, vermomd als politie-chef in een Nederlands uniform. Hij bracht de Nederlanders zware verliezen toe. Verschillende razzia’s werden tegen de rebellen uitgevoerd en in februari 1947 werd hij gevangen genomen. In oktober 1947 wist hij echter te ontsnappen en een enorme chaos te creëren en het Nederlandse leger wederom zware verliezen toe te brengen. Maar 9 dagen later werd hij weer gearresteerd en opgesloten.
De Nederlanders probeerden hem vervolgens over te halen samen te werken, maar dit weigerde hij resoluut. Hij werd ter dood veroordeeld door het Nederlandse koloniale Hof van Makassar, geleid door de Procureur Generaal. Hij weigerde nogmaals vergiffenis te vragen voor zijn daden en onderging de uitspraak stoïcijns. De bevolking liep te hoop tegen de Nederlanders, de spanning was om te snijden. Maar de autoriteiten hielden voet bij stuk.
Op 5 september 1949 – nota bene luttele maanden voor de soevereiniteitsoverdracht – werd Mongisidi naar Pacinang gebracht om te worden geëxecuteerd. Hij weigerde een blinddoek voor te doen. Zijn linkerhand omklemde de Bijbel, zijn rechterhand balde hij tot een vuist en riep: “MERDEKA!!” Kogels maakten een einde aan zijn leven – 24 jaar jong.
Monginsidi_2
In de Bijbel had hij een briefje verstopt, met de tekst:
Met Gods hulp zal ik de doodstraf ondergaan. Ik koester tegen niemand wrok, ook niet tegen hen die dit op hun geweten hebben. Ik ben er zeker van dat alle offers, tranen en bloed van onze jeugd een sterk fundament zullen vormen voor onze geliefde vrije  Republik Indonesia. Trouw tot in de dood.

Hij is in 1973 tot held van de onafhankelijkheid uitgeroepen.
Ieder verhaal kent een voorgeschiedenis……
De collaborerende Procureur Generaal die namens de koloniale bezetter de doodstraf eiste en liet uitvoeren was Mr. Dr. Christiaan Robbert Steven Soumokil.

30 gedachtes over “STERVEN VOOR JE IDEAAL: ROBERT WOLTER MONGISIDI

 1. Maakt pijnlijk duidelijk dat collaboreren met de vijand van je vijand een zeer foute keuze is,die slechts leidt naar de afgrond. Het roept ook de vraag op hoe ver je kan en mag gaan om je idealen te verwezenlijken.
  Geweld en onderdrukking keert zich uiteindelijk altijd tegen je.

  Like

 2. Zou volgend volk op het filmke ook bereid zijn te sterven voor hun idealen?
  Ze lijken er vrolijk genoeg voor…

  NG

  Like

  • Zo mooi zoiets – zo mooi zoiets.
   Die oerdomme DikkeBierdrinker. leert eindelijk eens wat Nederland van hem vindt.

   Like

   • Het zijn volgens mij vooral Duitsers die daar aan het hek staan te zingen Jack, if so, kan natuurlijk ook een montage zijn, wij waren er niet bij.
    Net zo min als de rest van de bevolking, het interesseert ze allemaal namelijk geen ene moer, totdat het te laat is……

    NG

    Like

  • Koning Pils & Co. kreeg instructies?

   Ik zag dat die dikke griet v/d PvdA ook mee mocht, dan stelt de B-club nog maar weinig voor.

   Like

   • En waarschijnlijk nog trots ook dat ze erbij mocht zijn.
    Ze zal gewoonlijk wel één van de laatsten zijn die de kroeg ’s avonds laat verlaat……

    NG

    Like

  • NG, daar heb ik wel een antwoord op. Dat “volk” op dat filmpje heeft er geen enkel probleem mee om jou en mij te laten sterven voor hun idealen. Heb Rutte nog voorbij zien komen heden ochtend op het leugen kassie, hij moest even zijn gal spugen over het Ukraine referendum tegen een delegatie EU parlementariërs. I am totally, totally, totally against it, als het aan dat stuk nageboorte ligt was dit het laatste referendum ooit. Wij moeten natuurlijk niet gaan denken dat we weten wat goed voor ons, of ons land is. Wij zijn slechts bedoeld om te sterven voor de idealen van zij die zich ongevraagd boven ons geplaatst hebben.

   Like

 3. Pingback: Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws aangeleverd door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

 4. Het uitschot van de maatschapij, volks en land verraders, deze mensen tribinaal voor het gerecht
  dagen die verkozen zijn uit burgers. Zodat deze tuig van de bovenste richel, veroordeeld werden
  en alle rechten en neven inkomsten en bezittingen, titels ontnomen, ook hun nakomeling mogen
  nooit meer een belangrijke functie verichten en ook waarde aan bezittingen ect.
  Zonder geweld toe te passen.

  Like

  • Hoezeer ik het ook met je eens ben, toch vrees ik dat dit tuig slechts voor geweld ontvankelijk is. Het is niet voor niets dat ze ons de mogelijkheid tot (al dan niet gewapend) zelfverdediging ontnomen hebben, geweld is het enige wat ze vrezen en zij hebben het monopolie. Begrijp me niet verkeerd, ik ben altijd voor de geweldloze oplossing. Dit tuig kan je geen angst aan lullen zonder dreiging van geweld, blaffen zonder bijten maakt geen indruk. Zonder geweld en bloedvergieten zie ik dat door velen van ons zo geambieerde volkstribunaal nog niet zo snel verschijnen. Of wel, hoeveel levens mag het aan “onze kant” kosten voor het ideaal? Dat tuig zal namelijk niet schromen geweld te gebruiken om tot de laatste snik aan de macht te blijven.

   Like

   • Het is heel simpel; Zij of wij. Daarom heb ik eerder gezegd, kijk in je buurt waar een politie agent of militair woont. Tegen de tijd dat ze zich tegen het vol gaan keren (befehl ist befehl en al helemaal als je onder de dope zit, wat normaal is in die kringen) zullen we onze laatste strohalm moeten gebruiken; als ze liggen te slapen de fik erin. Jammer, maar beter hun de pijp uit dan ik!

    Like

    • Hier is het momenteel rustig Markus, met blauw gespuis.
     Die moesten namelijk allemaal naar Parijs en andere Franse stedenom de collega’s bij te staan .
     Hier zijn namelijk al een paar maanden dagelijkse revoltes aan de gang tussen zowat iedereen die het meer dan zat is en de Franse staat.
     Als de dood dat dat overslaat naar andere landen, keren de media het volk de rug toe.
     Kijk anders zelf maar effe op joetjoep.
     Kunnen ze in Vernederland nog wat van leren.
     Meelzakken, met zijn allen bij elkaar.
     Lafaards.
     Landverraders.
     Van hoog tot laag.
     They don’t care.
     Harde werkelijkheid van vandaag.
     Onderschat de handhavers niet Markus, die denken namelijk dat ze politieagent of militair zijn.
     Want als ze nee hadden gezegd bij het arbeidseinsatzburo, hadden ze niks meer te vreten gehad.
     Zo werkt dat vandaag de dag, en de sukkels zeggen altijd ja.
     En daar word je dan door lastig gevallen, en die doen dat van het salaris wat je zelf betaald.
     Da’s toch om te gillen?
     Ik bijf me verwonderen tijdens mijn reis met Ruimteschip Aarde.

     Stay Human,
     NG.

     Like

  • Is dit alles niet te danken om aan de gedachte van onze melagomane ambitieuze prins tegemoet te komen?

   Like

 5. Ik ben totaal totaal totaal tegen geweld.
  Maar soms zou je totaal totaal totaal willen dat er sinkholes in Wassenaar en Den Haag zouden ontstaan.
  En dat de boel totaal totaal totaal verzwolgen zou worden.
  Moeten we ons nu niet totaal totaal totaal richten op uiteenvallen van misdaadsyndicaat in Brussel?
  Gedachten zijn krachten……………

  Like

 6. DieBolleBierdrinker kan alleen maar functioneren na gekregen instructies.
  Om hem wat meer toe te dichten mag Macima ook niet mee naar die bijeenkomst.
  Hoewel Maxima een klein percentage meer IQ heeft dan DieBolle
  Zouden toch mensen op de gedachte kunnen komen dat Willy echt niets in de hersenpan heeft.
  Behalve criminaliteit en ongezonde seksuele voorkeuren, naast geld-en statuszucht.

  Like

  • Koning Zombie zoals onze jongste van 5 zegt. Hij kan hem precies nadoen. Op school hier zijn ze zo druk met die zombie en komt er van alles binnen de deur. De oudste krijgt “proza” mee om te lezen zoals: als ik koning was…Vanmiddag weer een dvd. Ik moet niet te wakker zijn als ik dat ga bekijken. Wanneer stopt die onzin op de scholen nu eens er wordt er eens fatsoenlijk onderwijs gegeven. Alle lessen zijn gefragmenteerd in periodes van 15 minuten! Kinderen kunnen dat niet behappen.

   Like

   • “Kinderen kunnen dat niet behappen.”
    Volwassenen ook niet Ezra, hier in een Frans durp met 100 zielen.
    Krijgen allemaal een briefke, stencil op maat geknipt uit een A4tje met de werktijden voor het komende seizoen, sectie 5 Artikel 10 onder de titel van burenrust.
    En dat geld voor kettingzagen bosmaaiers, bladblazers en/of zuigers etc.
    En ook niet voor de ‘boeren’, want die zijn de baas, en voor de motocrossers op zondagmiddag want die zijn ook van de goede kant, en de jagers, die klagen dat er zo weinig wild is……
    Hebben ze zelf ausgeradiert, zonder enige gêne.
    Thans worden er zwijnen, herten, reên, fazanten, patrijzen, hazen gefokt, uitgezet om dood te worden geschoten.
    Ziet U enige overeenkomst met hoe er met ons wordt omgegaan en met die dieren?
    Ik wel.
    Ik zie de hufterigheid namelijk overal.
    En dat is precies waar de poppenspelers mee bezig zijn, om van iedereen een hufter te maken.
    Are you in or are you out?
    1-0
    Binaire getallen.
    Scary world vind ik dat.
    Ontmenselijkend
    Alles is andersom, het is werkelijk waar.
    Het is van belang dat werkelijk te beseffen.
    Dat het allemaal maya is wat men ons voorspiegelt.
    Een opgedrongen virtuele werkelijkheid.
    Met al die klotenphones om je heen.
    Doet me denken aan die Japanse poppekes die je in leven moest houden, maar dan effe andersom.
    Smartfoon zombies, je hebt ze vast wel in de buurt.
    In sommige Duitse steden hebben ze de stoplichten in het trottoir aangebracht, hoef je mekaar ook niet meer aan te kijken, wel net zo veilig.
    Frankrijk staat in de fik, en er is niks aan de hand…….

    NG

    Like

 7. Een arabier die na een vriendendienst door de PvdA tot burgemeester werd benoemd van Rotterdam, en na zijn benoeming dezelfde dag nog naar de koning van Marokko vloog, was ook present! Dat typeert het gehalte van dit zooitje oplichters en parasieten. Koning Boemelbol de laatste kan wat mij betreft ergens neerstorten waar hij niet gevonden kan worden. Ik denk dat dit de enige kans voor ons is om van die domoor af te komen?!

  Like

  • Een diep gat graven mag ook. Allemaal tegelijk springen. Ik zie het helemaal voor me. Of allemaal Round-Up laten drinken. Dan krijgen ze een koekje van eigen deeg. Het kan toch geen kwaad, zeggen ze.

   Like

   • Die Round UP krijgt hij zelf ook binnen Ezra, met elk pilske wat hij drinkt.
    Wees niet ‘ bevreesd’,
    Wie zaait zal oogsten, weet je wel?

    Groet,
    NG

    Like

 8. Pingback: Robert Mongisidi vermoord door de ‘VOC-BV-King Willem&Rutte’ voor zijn ideaal. |

Reacties zijn gesloten.