11 juni 1977 DE MOLUKSE GIJZELINGEN BEËINDIGD

De bevrijdingsactie had veel weg van een soort wraakactie. Als Van Agt eenzijdig de geweldsinstructie heeft aangescherpt werpt zich de vraag op: “Wie heeft hem daarvoor de opdracht gegeven?” Had het iets met de Lockheed affaire te maken soms? Een clandestiene Gladio actie?  We kunnen ons moeilijk voorstellen dat hij iets dergelijks op eigen houtje beslist, achter de rug van de minister-president om. In dat geval heeft hij instructie gehad van een macht achter de schermen en misschien ook nog wel onder dreiging van een anders soort geweld – men denke aan de combinatie van ongelukjes en kleine hoekjes.

Een schrale troost voor de gijzelaars en de Zuid-Molukkers.

Bernhard uniform_1

Gek op uniformen

Het [de treinkaping als wraakactie – red.] was uiteraard ook een mooie gelegenheid om de “Rooie regering” van Joop Den Uijl een loer te draaien. Den Uijl, de NSB-sympathisant die Zur Lippe B. als gevolg van het Lockheed-schandaal uit zijn met metaalwaren behangen uniform had getrokken “om de monarchie te redden”. De prinsgemaal had derhalve nog een appeltje te schillen met die socialistenbende.

 

Herplaatsing artikel 11 juni 2016

Vandaag, 39 jaar geleden maakte militair geweld een einde aan de dan al 20 dagen durende gijzelingen in De Punt en Bovensmilde.

Het meest accurate verhaal omtrent de achtergronden van dit drama is te vinden op de website Tegenlichters: “De Molukse Kwestie”.

Opvallende zaken die niet zijn opgelost.

In dat stuk op Tegenlichters staat onder meer het volgende.

Op 3 maart 1975 werden twee Zuid-Molukse jongeren door de politie aangehouden in de buurt van Lunteren terwijl ze reden in een auto met wapens en munitie. Ze waren van plan om met een gehuurde vrachtauto de poort van Paleis Soestdijk te rammen en daarna met 37 andere Zuid-Molukkers koningin Juliana te gijzelen. Het doel was de Nederlandse regering te dwingen de Republiek der Zuid-Molukken te erkennen en meer druk uit te oefenen op de Indonesische regering om dat ook te doen. Na de arrestatie ging het plan niet meer door en konden de anderen door de politie worden getraceerd.De tip zou afkomstig zijn geweest van de van drugshandel verdachte Etienne Urka

Juliana_nest

Het meest logische doelwit van de Zuid-Molukkers, was het staatshoofd, tevens eindverantwoordelijke voor het doen en laten van de regering. Uitgerekend dit complot is tijdig geneutraliseerd, nota bene na een tip uit de onderwereld. We moeten het officiële verhaal van de autoriteiten allemaal maar geloven. Het zou net zo goed de BVD geweest kunnen zijn, of zelfs een Oranjefanatiekeling uit de Molukse gemeenschap. Het kan niet anders dan dat de Noord-Nederlandse Zuid-Molukse gemeenschappen door de geheime dienst directdaarna is geïnfiltreerd met informanten. Het ligt dan dus ook voor de hand dat de er op volgende acties door de clandestiene Gladio-organisatie – geleid door Minister Max van der Stoel, destijds minister van Buitenlandse Zaken – zijn gebruikt om terreur te zaaien. Ook de echtgenoot van het staatshoofd had nauwe banden met het Gladio-netwerk. Het was uiteraard ook een mooie gelegenheid om de “Rooie regering” van Joop Den Uijl een loer te draaien. Den Uijl, de NSB-sympathisant die Zur Lippe B. als gevolg van het Lockheed-schandaal uit zijn met metaalwaren behangen uniform had getrokken “om de monarchie te redden”. De prinsgemaal had derhalve nog een appeltje te schillen met die socialistenbende. Mogelijk dat ooit de werkelijke gang van zaken nog eens boven tafel komt, maar het valt te betwijfelen.

Een tweede facet wat maar niet duidelijk boven tafel komt is het feit of de treinkapers nu wel of niet in opdracht van justitie-minister Van Agt zijn geliquideerd. Het is begonnen met de ontboezemingen van direct betrokkenen, die niet langer met het idee kunnen leven dat een “hoge politicus” moet worden beschermd en alleen daarom de zaak in de doofpot is gestopt. Een – overigens indirecte, anonieme – getuigenverklaring:

Er zijn doden gevallen tijdens de bevrijdingsactie terwijl dat niet nodig was. Dat alles moest in de doofpot worden gestopt vanwege de bescherming van een hoge politicus, Dries van Agt. Aan de vooravond van de bevrijdingsactie kwam Van Agt heel joviaal de ruimte binnen waar de mariniers verbleven en net zo joviaal zei: ”Jongens, we gaan er tegen aan vannacht! En denk er om, we gaan niet voor gevangenen!”

Deze houding van Van Agt irriteerde de manschappen zwaar: ”Hij deed heel populair en deed net alsof hij één van ons was, alsof hij zelf aan de actie deel zou nemen.”

Later dook er nog een indirecte getuige op, een politieman, zoon van een politieman welke deel uitmaakte van het crisisteam van destijds. [BRON] De traditionele Hollandse benadering van “tijdrekken en platpraten” was na 3 weken uitgewerkt en er moest aktie komen. Maar het blijft overigens óók een indirecte getuigenis:

“Ik hoor het hem nog zeggen: er was een melding binnengekomen dat er iets stond te gebeuren. Vooral de leider van de kaping en het meisje mochten van de minister onder geen beding de trein levend verlaten.” Met het meisje wordt de enige vrouwelijke kaper bedoeld.

Van Agt zei tegen EenVandaag dat de uitspraak hem totaal onbekend is. “Het verbaast mij totaal, het overrompelt mij, ik weet er niets van, dus ik ontken het. Op basis van de kennis die ik heb.”

Vooral dat “op basis van de kennis die ik heb” zegt genoeg. Als er inmiddels bijna 40 jaar overheen zijn gegaan, zal er heel wat kennis zijn verdrongen door geheugenverlies, zo is onze inschatting. Gewoon liegen van professie kan ook [BRON].  Een politicus is onbevoegd dergelijke uitlatingen te doen, het opperste gezag moet worden overgedragen aan de bevelvoering ter plekke, als alle andere middelen zijn uitgeput. De mariniers dienden de kapers uit te schakelen, zodanig dat ze geen gevaar meer op zouden leveren. Daar houdt het op. Er zijn 3 gijzelnemers in de trein bij De Punt die het na kunnen vertellen omdat ze geluk hebben gehad een sectiecommandant te treffen, die het dringende advies van Van Agt in de wind heeft geslagen en ze slechts heeft ontwapend en geboeid.

De mariniers kregen hollow-point munitie uitgereikt. Dit is bedoeld, zo zegt men thans, om te voorkomen dat kogels afketsten en nog veel meer dood en verderf zouden aanrichten. Deze uitleg klinkt plausibel, de vraag is alleen of de mariniers er ook zo over dachten. Een dum-dum is bij uitstek geschikt om een verwoestend effect in een mensenlichaam te bewerkstelligen. Met andere woorden: volkomen kapotschieten die Tango’s….

De bevelhebber van het scherpschuttersteam, heeft een zogenaamde geweldsinstructie gekregen. Wat behelst dat precies? De commandant precisieschutters Kees Kommer zegt het aldus:

En in die geweldsinstructie staat altijd als doel: arresteren.Uitschakelen. Niet doodschieten. In onze oefeningen was het nooit op het hoofd of op het hart schieten. Altijd op de schouders en op de benen. Dat is uitschakelen. Dat is dus niet: doodschieten. Zo trainden wij in Nederland. [BRON: NRC]

Het onderzoek onder leiding van de volstrekt onbetrouwbare beroepsburgemeester Opstelten naar aanleiding van dit soort vragen heeft niets opgeleverd. Daar zijn onderzoeken in dit land van de doofpotcultuur bij uitstek geschikt voor.

Als we het totaal aantal dodelijke slachtoffers van de Molukse geweldsdelicten bij elkaar tellen, komen we op 8 gijzelaars (Wassenaar, Wijster, De Punt en Assen) en 6 gijzelnemers (De Punt). Er zou dus voor hetzelfde geld beter één monument kunnen worden opgericht, want zij zijn slachtoffer van dezelfde oorzaak. Kolonialisme en neo-kolonialisme onder leiding van een chique clique rond het onwettige “koningshuis”.

Dingen beloven die men niet waar kan maken met alle gevolgen van dien. De kluit grotesk belazeren door de KNIL-militairen voor binnenkomst in Nederland te de-mobiliseren zonder hun medeweten. Deze 12.500 Molukkers waren per omgaande statenloos en kregen pas 30 jaar later stemrecht. Mensen als een kudde ziek vee behandelen en ze in voormalige concentratiekampen weg te stoppen. Zoveel aangedaan leed was niet te repareren, anders dan met grof geweld.

Die 14 doden zijn gevallen voor een hopeloos slechte zaak.

11 gedachtes over “11 juni 1977 DE MOLUKSE GIJZELINGEN BEËINDIGD

 1. De terroristische actie’s uitgevoerd tegen de Indonesische bevolking keerde zich in vernederland tegen hen, gevalletje van Karma hoop ik, dan komt het hier met die kafka kevers ooit ook nog eens goed. Krijgen wat je verdient als je je eigen bevolking mee hebt helpen vernederen en terroriseren.
  Les hieruit: haat zaaien oogst haat, liefde zaaien oogst liefde, simpel.
  ONE LOVE

  Like

  • De “eigen bevolking” is een genuanceerd begrip in de Gordel van Smaragd:

   Like

 2. Heel goed HdR om dit maar weer eens onder de aandacht te brengen, heel Neederland zou dit verplicht moeten lezen. En beter nog, er kwaad over worden. Zoals die mensen zijn behandeld staat ook nog eens in erg schril contrast met hoe een stroom aan gelukzoekers vandaag de dag met open armen, en een zak geld, onthaald worden. Als die nep Oranjes met hun aangetrouwde nazi aanhang in ’45 standrechtelijk geëxecuteerd waren, zoals land en volksverraders verdienen, was ons wellicht een zeer beschamende zwarte bladzijde in de geschiedenis, en de Molukkers een hoop leed bespaard gebleven.

  Like

  • Ja, geen politionele acties meer nodig, 17 augustus is de onafhankelijkheidsdag.
   Maar er moest schadevergoeding op tafel komen. De Shells, Bilitons, Ogems, alles moest worden gecompenseerd, vandaar Operatie Product.
   Ondertussen bleef Marshall hulp uit en stonden de dijken in Nederland op instorten.

   Like

 3. Tuurlijk weet hij van niks (sarcasme) in opdracht van die oranje NSBers.
  Hij was er ook niet vies van, wat pedofielderij bedreft.
  De onderwereld wisten wel, het een en het ander, dit werd mede gefinancieert van bovenaf.
  De Gijzeling in Schreveningen en de wapens levering smokkel,deze was mede mogelijk door
  een achter (verre) neef van Agt, hij was pastoor in de bajes en heeft de wapens binnen gesmokkeld.

  Like

 4. Misschien moet je .rooms gepokt en gemazeld zijn om zo’n figuur als van Agt meteen te kunnen doorgronden.Ik weet nog dat ik me in Ierland zat op te vreten over de ongelooflijke dingen die zich toen in het “moederland”afspeelden.En onze kennis was beperkt want we moesten het doen met “Het oog op morgen”omdat alleen na zonsondergang wij de zwakke zenders van Hilversum konden krijgen! Terwijl we speciaal een wereldontvanger hadden gekocht en China glashelder doorkwam.Ook alweer zo’n mankement van het Nederland,dat klein en burgerlijk dacht.
  In elk geval,de wapensmokkel via de “heerneef”(want zo sprak je je gewijde familieleden aan destijds) van Dries werd de openingszin in mijn eerste ingezonden brief in de Leeuwarder Courant.Werd meteen een ongekend succes,kwam bovenaan te staan en toen was de beer los. En bleek de antipathietegen van Agt en zijn gemene streken het land te verdelen.Mijn brievenloopbaan wasbegonnen en hield nooit meer op,want er was zo veel wat niet door de beugel kon.Ja zelfs die geruchten over de pedofilie van van Agt herinner ik me nog want mijn schoonzus en ik hadden nog het plan om met grijze pruik en een breiwerkje als twee missen Marples in een hotel in Geldrop te gaan zitten en door “geteut” met inwoners meer te weten te komen.
  Achteraf werd de ernst van de situatie niet genoeg onderkend.En kwam er ook nog humor aan te pas,maar ja toen had je nog Vrij Nederland,De Rode Haan,Geenwoning geen kroning,de grote vredesbeweging,de waarheid over Bernhard en KingKong met arsenicum in zijn enkelgewricht,de actiegroep Onkruit etc.

  Helaas, zoveel jaar later en wat toen een belofte inhield van opstand en rebellie,het is allemaal in de kiem gesmoord door :,vooral door de Bea en haar kliek van ingemene hielenlikkers zoals de Donner familie en de benoemingen van Minerva gespuis.
  En de lepe Lubbers voor de centen en de uitbreiding van het familiekapitaal van de oranjegekleurde familie.

  Like

 5. Pingback: Eindtijdsignalen en andere opvallende nieuwsfeiten verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!

Reacties zijn gesloten.