DE AFGANG VAN DE MONARCHIE

Herstel de Republiek schreef op 28 februari 2010 als eerste artikel:

 

DAMVLUCHT_KOP

Het vliegt alle kanten op……

Hoe groot zouden kansen zijn dat Nederland na 200 jaar opgedrongen monarchie uiteindelijk weer een Republiek wordt, zoals de meer dan 200 jaar dáárvoor ook het geval was, zij het op min of meer op feodale wijze georganiseerd? De Nederlanden hadden daarmee destijds een primeur. Voorstanders van de monarchie hebben geen rationele verklaring voor het bestaansrecht van die sleetse staatsvorm. Veelal gaan bij de aangehaalde argumenten juist gevoelsmatige en emotionele redenen opspelen.  Daar zijn nogal wat boekwerken over volgeschreven en dat gaan wij uiteraard der zaak niet overdoen. 

Wij willen er echter een tweetal  “drogredenen” voor een monarchale staatsvorm specifiek uitlichten.

De eerste is, dat een president van een Republiek “ook geld kost” en de tweede is, dat de Republikeinen tot op het bot verdeeld zijn en dat het bovendien altijd een “one-issue” beweging zal blijven, zodat er in de politiek nooit werkelijk een vuist kan worden gemaakt.

 

1. Een president kost ook geld.

Dit argument klopt. Moeilijker wordt echter een vergelijking  waar het gaat om welke staatsvorm nu het meest kost. En welke formule men gaat toepassen. Presidentsverkiezingen zoals in Amerika zijn jarenlange foltercampagnes voor normaal denkende geesten, kosten ontzaglijk veel geld en de vraag is altijd weer waar dat geld vandaan komt, dus wie belang heeft bij een bepaalde verkiezingsuitslag. Er zijn meer opties, zoals het Duitse of Zwitserse model, waarbij de president als ceremonieel vertegenwoordiger van de Republiek wordt gekozen door gekozen afgevaardigden. Indirecte verkiezingen dus, met als voorwaarde dat de functie geen kwaad kan in de zin van het ingaan tegen de volkssoevereiniteit, zoals hier te lande gebruikelijk is als gevolg van het feodale monarchale systeem. Het echte probleem van de monarchie is dat die slechts functioneert in het schemerdonker, maar heeft niettemin een sleutelpositie in het machtscentrum. Ongekozen, dus onacceptabel, ook al was het een gratis dienst, aangeboden door een onkreukbaar integere familie Van Oranje.

 

2. Republikeinen zijn tot op het bot verdeeld

Hierin zit een kern van waarheid, maar daar is niets menselijks vreemd aan. De huidige politieke constellatie is er ook een van verdeeldheid, versnippering, consensus en compromissen, naast de overheersende polderfactor van de coalitie-vorming.

Functionerend onder een grondwet van 1848, gebaseerd op de constitutionele monarchie.  Wordt nu deze grondwet gebaseerd op een nieuw te vormen  Republiek, met gekozen politieke verantwoordelijken, dan zal zich gegarandeerd hetzelfde spectrum aftekenen. Republikeinse partijen vertegenwoordigen dan waarschijnlijk dezelfde groeperingen, zoals confessioneel, socialistisch of liberaal.  Concluderend: indien de Republikeinen verdeeld zijn, dan zijn de monarchisten dat evenzeer. Als dat laatste door voorstanders van de monarchie niet als argument wordt gehanteerd, dan is ook het argument van de verdeeldheid van Republikeinen  en het bekrompen “one-issue” argument van generlei betekenis.

Conclusie

Samengevat blijken er eigenlijk geen rationele argumenten aan te voeren voor een erfelijk koningschap. Het wordt door de voorstanders van het systeem vrij gemakzuchtig afgedaan met:

“Wat maakt het uit, ze kunnen toch geen kwaad, ze doen het al jaren goed en hebben het beste met ons land voor en zorgen voor eenheid van dit verdeelde volkje aan de Noordzee”.

Tegen dit soort “argumenten” is nogal wat in te brengen, ook daar zijn boeken van volgeschreven, maar wie ze niet lezen wil, heeft het blijkbaar goed getroffen in het leven. Duidelijk is wel dat mensen van gedachten veranderen en zich in gemoede afvragen, waarom de burger niet voor vol wordt aangezien. Waar kan hij of zij voor kiezen. Is er wel een rationele keus te maken in dit voorgeprogrammeerde politieke landschap?

In ieder geval stellen wij vast dat beide bovengenoemde argumenten vóór een constitutionele monarchie met erfopvolging, inclusief een veelheid aan privileges,  geen steek houden en feitelijk verzinsels zijn.

Belachelijke toestand, dat staatsbestel van het jaar NUL.

4 gedachtes over “DE AFGANG VAN DE MONARCHIE

 1. Ja,dit is een goed en helder artikel.Eigenlijk is de huidige toestand nu te wijten aan de censuur op de media.Want als die er niet zou zijn,dan zouden er meer republikeinen aan het woord kunnen komen.Die zouden kunnen uitleggen hoe dit belachelijk bestel ooit ,in 1815 ,tot stand is gekomen.Een zoon van een gevluchte stadhouder de Laatste,komt terug en zet zich een kartonnen kroon op de kop met toestemming van wat kiezers “van adel”of in elk geval belastingbetalers.Omdat er niet genoeg mensen vóór waren,rekende deze machtsbeluste “oranje”ook degenen die niet kwamen opdagen,als voorstanders. Ja,zo kan ik het ook!
  Toen in 1848 de opstand dreigde werd er gauw een grondwet in elkaar gewrocht, waarbij de ministers verantwoordelijk werden voor daden van de “oranje”familie en voor de wandaden uiteraard. En zo kreeg de familie eigenlijk een vrijbrief,dik betaald ook nog.
  Wat ze uitvraten in oorlogstijd,daar lusten de honden geen brood van. Maar dat komt alleen in de buitenlandse pers ter sprake. Of op het Neurenberg – proces. Ja,Lippe,als dubbelspion.De smiecht.
  Nanda van der Zee, historicus en schrijfster,werd monddood gemaakt na haar boek over Wilhelmina Pauline: “Om erger te voorkomen” Helaas is ze inmiddels overleden.
  O ja, voor ik het vergeet:
  a.s. woensdag op 2: om 2l.15, een docu over de politieke moord op Louis Sévéke in Nijmegen. Rijkelijk laat,misschien komt de waarheid bovendrijven?

  Afgelopen vrijdag werd weer eens duidelijk hoeveel de familie O. ons kost bij het zogenaamde uurtje met de pers. Alleen al de hoeveelheid bewakers! Glimlachend kwamen ze het journaille vertellen over hun vacantieplannen. Griekenland in hun droomhuis,en bij opoe Bea in Italie,landgoed met wijngaard.Bewakers mee uiteraard.
  En wat schril als je weet hoeveel landgenoten hun schamel en grotendeels wegbelast vacantiegeld moeten benutten voor vervanging van een kapotte wasmachine of een achterstallige rekening eigen risico.Maar een monarchistische kniesoor die daar op let.

  Kortgeleden had ik een aanvaring met een regionaal vakbondsbestuur die een vreemdsoortige vergadering hadden belegd voor eventueel oudere leden,ook niet-leden welkom. Zij vonden inderdaad dat ze het niet zo slecht doen,die O’s en het is toch maar een toneelstukje.
  Kniertje zou wel zeggen: “de vis wordt duur betaald”als ze na verdrinking zoon door de reder met een pannetje karbonaadjes wordt heengezonden.
  En zo is het nu ook,in 2016 terwijl Nederland “een. van de rijkste landen ter wereld is” Vandaar natuurlijk al die voedselbanken.Op mijn vraag aan de vakbondslui of ze het normaal vinden dat elke pasgeboren baby in dit land “monarchist”moet zijn,omdat anders denken,vrij-denken,niet is toegestaan.En een republikein met een kartonnen bordje als verward mens moet worden afgevoerd .Op dit punt is geen eigen mening mogelijk.
  Het is hetzelfde als de “onfeilbaarheid”van de paus als hij een “uitspraak doet over geloof en zeden,WAARVAN DE GELOVIGE DE VERPLICHTING HEEFT DIE ALS WAARHEID AAN TE NEMEN”

  Kreupel,kreupel ! Alleen op te heffen als de censuur,die in strijd is met die grondwet, wordt opgeheven.Als kranten besluiten om met de waarheid te komen. To hell met die intimidatie en bedreigingen.

  Tijd voor een republikeinse krant!

  Like

 2. terwijl de volks?vertegenwoordiging doodleuk nog 2 maanden met zomerreces gaat, nu ons land op meerdere fronten tegelijk wordt aangevallen door de Boogeyman. Die zijn W.O. al 2 maal eerder op Europese bodem, tegen de Europese bevolking, afspeelde.

  Attorney General Loretta Lynch’s speech to the United Nations on September 29, 2015, Strong Cities Network – aka GLOBAL POLICE FORCE –
  1st, it should be noted that Strong Cities Network is NOT a government body at all,
  2nd., the Strong Cities Network About page clearly states
  “The Strong Cities Network is run by the Institute for Strategic Dialogue (ISD), a London-based ‘think-and-do’ tank
  https://www.technocracy.news/index.php/2015/10/12/strong-cities-network-aka-global-police-force-could-sink-american-republic/
  The police were prevented from actually stopping the riots
  http://www.activistpost.com/2015/04/baltimore-riots-product-of-soros-machine.html
  To understand how the BlackLivesMatter bowel movement is working for Obama and his plan to institute unlawful and unconstitutional martial law , READ:the Plan for a Black Lives Matter “Summer of Chaos” Leading to Martial Law
   At the Aspen Ideas Festival, DeRay McKesson discussed plans for protests during the DNC and RNC, as reported by USA Today. https://www.oathkeepers.org/navyjack-hacked-messages-discuss-the-plan-for-a-black-lives-matter-summer-of-chaos-leading-to-martial-law/
  over de redacteur: Stewart Rhodes, graduated from Yale Law School in 2004,

  Ons eigen leger willen de landverraders in de Regering inleveren bij de EU – bij de vijand dus.
  (geen plaats meer voor naties, volkeren, religies, culturen; EUtopia = de ‘socialistische’ Heilstaat).

  Dat is ‘het Grote Plan’. Met TTIP wordt het stealth binnen gevlogen. Vandaar die top-geheimhouding, tot wel 30 jaar na de fascistische handtekening. Een klassieke coup.
  Het Koningspaar ging naar de Paus, voor toestemming voor het Grote Plan (‘Agenda 2030’), Witte Genocide en islamisering inbegrepen, en kregen zijn zegen.
  Volgens de Paus was 2015 het laatste Kerstfeest:
  http://yournewswire.com/pope-says-this-may-be-our-last-christmas/ http://politiek.tpo.nl/2016/06/30/zorreguietas-betrokken-argentijnse-panama-papers/

  In juni was er de fascistische samenzwering van globalisten, Bilderberg. Daar gaat zo’n staatshoofd schaamteloos tussen zitten, en meedoen. Aan 1 tafel met nazi-Shell.

  Like

Uw bijdrage

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s